Hebt u genoeg van de starheid van Internet Explorer? Bouw dan een browser op maat van uw echte behoeftes, dankzij de gratis beschikbare extensies voor Firefox. Volgens de laatste statistieken heeft webbrowser Firefox al zo’n 15% van de Belgische internetgebruikers verleid. Ze waarderen vooral zijn stabiliteit, zijn efficiënte interface, zijn fameuze navigatie met tabbladen en […]

Hebt u genoeg van de starheid van Internet Explorer? Bouw dan een browser op maat van uw echte behoeftes, dankzij de gratis beschikbare extensies voor Firefox.

Volgens de laatste statistieken heeft webbrowser Firefox al zo’n 15% van de Belgische internetgebruikers verleid. Ze waarderen vooral zijn stabiliteit, zijn efficiënte interface, zijn fameuze navigatie met tabbladen en – we moeten het toegeven – zijn heerlijk rebelse kant tegenover de overdreven dominantie van Internet Explorer.
Firefox, een rasecht product van de open source gemeenschap met zijn open ontwikkelingsnormen, is ook de meest modulaire van alle navigators dankzij de duizenden gepassioneerden die, volledig op vrijwillige basis, uitbreidingen ontwikkelen die bij Internet Explorer vaak niet bestaan. Met zijn talrijke protheses die een gemeenschap van aanhangers voor hem maken, zet deze ‘vurige vos’ koers richting een evolutie die tien jaar geleden werd voorspeld: naar een browser die de basisinterface wordt, het enige venster op alle op uw computer aanwezige applicaties.

Ook al zijn sommige plugins van Firefox niet meer dan een gadget voor de geek, toch bieden andere een echt voordeel als u uw productiviteit op kantoor wil verhogen. Uit de verschillende beschikbare plugins op internet hebben wij deze selectie gemaakt. Aan u om uit te maken welke het best overeenkomen met uw behoeftes.

Firefox en het bedrijf

‘Kan ik zonder risico vertrouwen op een browser die nog zo nieuw is, terwijl heel onze informatica gebaseerd is op de Microsoft-omgeving?’ Dat is de vraag die leken vaak stellen vooraleer ze Firefox aanvaarden binnen hun bedrijf. Een volledig antwoord zou een volledig nummer van Smart Business in beslag nemen. Laten we ons beperken tot de volgende elementen.

Het zou een leugen zijn als we beweerden dat het gebruik van Firefox voor geen enkele incompatibiliteit zorgt. Maar ze worden wel steeds zeldzamer, dankzij de transparante code, het handelsmerk van de openbrongemeenschap. In Frankrijk hebben organisaties zoals de Gendarmerie Nationale (70.000 werknemers) of het ministerie van Cultuur geopteerd voor die browser, zonder grote problemen. We merken ook dat Firefox vaak beter voorzien is dan Internet Explorer om ‘slechte’ HTML-code te interpreteren.

Na enkele substantiële verbeteringen is de interface van Firefox ruim geïnspireerd op die van Netscape en Internet Explorer. Firefox kan bovendien makkelijk al uw favorieten, cookies en voorkeuren die u in Internet Explorer geprogrammeerd heeft, importeren. Voor een gemiddelde surfer is de overgang naar Firefox dan ook moeiteloos te nemen.

Firefox beschikt over verschillende beveiligingsmiddelen tegen phishing, spyware, adware en andere externe bedreigingen, waardoor deze browser veel minder wordt blootgesteld aan beveiligingslekken dan Internet Explorer (maar ook deze vurige vos kent zijn zwakke beveiligingsplekken.)

Last but not least: de installatie van Firefox is minder omslachtig dan die van Internet Explorer 7: daar wordt u zelfs gevraagd uw antivirus onklaar te maken tijdens deze operatie.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.