Nieuws

Van fysiek naar virtueel

 

Virtuele machines worden steeds meer gebruikt, ook voor webservers, mailservers en fi leservers. VMware bracht zonet een nieuwe tool op de markt om met één muisklik een echte – fysieke – server om te zetten in een virtueel exemplaar. Hoe werkt dit precies, en wat zijn de voordelen?

Computers en servers worden steeds krachtiger, zodat het vaak geen probleem meer is om, naast een echt fysiek serverbesturingssys teem, ook één of meer virtuele besturingssystemen op een server te draaien. Die aparte virtuele machines hebben eigen IP-adressen en zijn ideaal voor een aantal applicaties, zoals een webserver voor een bepaalde website, een databaseserver of zelfs een mailserver.

Virtuele servers zijn natuurlijk ook ideaal voor testdoeleinden en nietproductie- omgevingen. Op het gebied van virtualisatie voor de pc timmert VMware al het langst aan de weg, met gratis programma’s als VMware Player en VMware Server, betalende versies als VMware Workstation en oplossingen voor bedrijven als ESX Server, VMware Infrastructure en Virtualcenter.

Alle programma’s hebben één ding gemeen en dat is het formaat van de virtuele machine (het gastsys teem) dat compatibel is over alle versies heen. Naast VMware is ook Microsoft al enige tijd actief, met Virtual PC (gratis voor de consument) en Virtual Server (gratis, maar dan voor de bedrijfsmarkt).

CONVERTEREN VAN FYSIEKE MACHINES
VMware Converter installeert u op de te converteren machine of op een andere pc binnen hetzelfde netwerk. Het programma ondersteunt Windows NT 4, XP, 2000, 2003 in 32-bit en 64-bit varianten als bronbesturingssysteem en converteert het naar het VMX-formaat van alle VMware producten. Naast het VMX-bestand, dat enkele confi guratiegegevens bevat, wordt alles omgezet naar een virtuele harde schijf (VMDK). Beide bestanden volstaan om de virtuele machine te openen of te starten in een VMwarevirtualisatieprogramma.

Het omzetten van fysiek naar virtueel houdt het doorlopen van een wizard in, waarbij u de te converteren partities kiest. U moet wel steeds de actieve én de systeempartitie converteren, zelfs al maakt het fysieke besturingssysteem deel uit van een dual-boot confi guratie. Interessant is dat u de virtuele partities groter kan maken dan de partities van het fysieke systeem.

Verder kan u aangeven hoeveel netwerkkaarten het virtuele systeem moet bevatten en kunt u eventueel ook een sysprep-installatiebestand aangeven voor de configuratie. Het omzetten duurt ongeveer 30 à 90 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid gegevens en partities. Positief is wel dat het fysieke systeem heel die tijd bereikbaar blijft, zonder enige ‘downtime’; ook wel hot cloning genaamd.

Na het omzetten kunt u de nieuwe virtuele machine meteen opstarten in bijvoorbeeld VMware Workstation of Server. De converter heeft alle gegevens, inclusief websites, mailservers en alle bestanden bewaard, maar heeft wel alle fysieke randapparaten vervangen door virtuele exemplaren, net alsof u het besturingssysteem van bij het begin virtueel geïnstalleerd heeft. U moet wel nog de VMware Tools installeren (menuitem VM) voor geoptimaliseerde stuurprogramma’s.

VAN VIRTUEEL… NAAR VIRTUEEL
Met VMware Converter kunt u ook virtuele machines converteren naar het VMware-formaat. Bronbestanden uit alle VMwareproducten en uit Microsoft Virtual PC 7 of hoger en Microsoft Virtual Server worden ondersteund. Het omgekeerde is echter niet het geval: u kunt geen VMware-virtuele machines converteren naar het Microsoft-formaat.

Daar houdt het niet mee op: VMware Converter maakt het ook mogelijk om echte images om te zetten naar VMware-formaat. Zo kunt u images uit Norton Ghost 9 of hoger, Symantec Backup Exec System Recovery en Livestate Recovery probleemloos omzetten naar een virtueel systeem waarmee u zelf aan de slag kunt.

VMWARE CONVERTER STARTER OF ENTERPRISE
Op de website van VMware kunt u gratis, en zonder beperkingen, de Starter-editie van VMware Converter downloaden. U kunt er alles mee wat hierboven beschreven werd.

Voor grotere projecten is er VMware Converter Enterprise, waarmee u ook aan cold cloning kunt doen, dus zonder dat de fysieke server draait; dit gebeurt dan via een boot-cd. Verder kunt u ook meerdere conversies gelijktijdig uitvoeren en is Enterprise vereist als u VMware ESX Server gebruikt. De Enterprise-versie is gratis voor bestaande Virtualcenter-klanten en kan niet apart aangekocht worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business