Nieuws

Flowcharten met oog voor de achterliggende processen

 

Allclear heeft al een hele geschiedenis achter de rug, die reikt tot in de oertijden van het DOS-besturingssysteem. Dat het product nog steeds springlevend is, bewijst deze op til staande release van de huidige eigenaar, het Britse Proquis. Die producent legt de focus op alles wat met ISO 9000-certifi cering, training, consultancy en software te maken heeft. En daar sluit dit product naadloos bij aan.

In essentie is Allclear een fl owcharter van het type Visio of Smartdraw, maar dan met een paar unieke toevoegingen. Ten eerste kan het zijn diagrammen genereren aan de hand van speciaal (op basis van de punctuatie) geformatteerde, maar voor de rest eenvoudige, ruwe tekst. Het volstaat dan ook om zo’n structuur te kunnen aanmaken met relevante gegevens in een bedrijfsdatabase, een vrij eenvoudige uitdaging voor een doorsnee programmeur of DBA. Er valt bovendien heel wat mee te automatiseren.

Ten tweede begrijpt Allclear de logische flow achter de fi guur, waardoor u er processen mee in kaart kunt brengen en modelleren. Breng die twee kernpunten samen, en er openen zich interessante perspectieven. Zo kan men de stappen van een vast te leggen proces tekstueel beschrijven op een bovendien gestructureerde en dus gestandaardiseerde manier. Het programma stelt dan automatisch het overeenstemmende diagram samen. Vervolgens wordt een en ander aangedikt door er documenten, foto’s, bijlagen, hyperlinks, connecties naar externe applicaties, verklarende notities en zelfs andere diagrammen aan toe te voegen, om een erg levendig procesdossier te bekomen. Door te werken met onderliggende lagen kan men een mouw passen aan de problematiek van subprocessen, en toch binnen één enkel resultaatbestand blijven.

Het tijdsintensieve verbinden van de meestal talrijke kaders en fi guren op een typische flowchart wordt hier vervangen door een aantal klik-en-sleepbewegingen, zelfs al gebeuren die – voor complexere procedures of structuren – over de grenzen van verschillende pagina’s heen. Achter elke stap van het diagram defi nieert of importeert men kenmerkende gegevens als tijd, kostprijs, werklast en materialen. Gaat het om een routeringprobleem dan kunnen dit de waarschijnlijkheden van elke mogelijke manier van doorkruisen van het proces worden. Op het einde van de rit stelt Allclear de gebruiker in staat om er vitale eigenschappen uit af te leiden als het goedkoopste of duurste pad, de waarschijnlijkste route, het kritieke pad en dergelijke.

MONTE CARLO
Allclear bestaat in drie varianten. De basisversie kreeg het etiket Orgcharter mee, en dat dekt precies de lading. Een trapje hoger op de functionele ladder staat de Flowcharterversie, die naast de boomstructuren van de voorgaande ook organogrammen en andere mogelijke fl owcharttypes toelaat. Het ondersteunt het gebruik van zwembanen en Fishbone- achtige diagrammen als ‘oorzaak en gevolg’ of Ishakawa.

Topproduct in het gamma is de Analyzer, die simulatie- en analysemogelijkheden toevoegt aan het palet beschikbare procestechnieken. Daarmee kunt u connecties leggen met externe databases via ODBC. Door verschillende scenario’s op te nemen zijn nuttige vergelijkingen mogelijk. En wie niet terugschrikt voor probabilistische simulaties op basis van de Monte Carlo methode, zal ook met de Analyzer zijn ding kunnen doen. Tenslotte vermelden we dat u een gratis Allclear Viewer kan downloaden op de Proquis website, zodat derden het eindresultaat kunnen bekijken en gebruiken zonder extra licenties aan te schaffen.

Aan de minkant waren we toch ontgoochelt door het vasthouden aan die specifi eke Allclear tekststructuur, waardoor Proquis blijkbaar compleet voorbijgaat aan het XML-geweld van de laatste jaren. Ook moeten we het stellen zonder professioneel ogende plaatjestypes uit concurrerende pakketten, waarmee indrukwekkende netwerken kunnen worden uitgetekend, compleet met visueel aantrekkelijke voorstellingen van deelnemende componenten als pc’s, servers, routers, datalijnen enzovoort. Allclear is soberder aangekleed, maar heeft ter compensatie meer oog voor de achterliggende processen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business