Nieuws

Reflex Disknet Pro 4.80

 

Het gebruiksgemak waarmee Windows XP externe harde schijven, USB-sticks en MP3-spelers aansluit, vormt een ware nachtmerrie voor bedrijven met waardevolle informatie. Dergelijke apparaten vormen niet alleen een potentiële manier om gegevens het bedrijf uit te smokkelen los van alle firewalls en e-mailfilters, maar bovendien zijn het achterdeurtjes voor virussen en andere malware om het bedrijf binnen te raken. Daarom nemen veel bedrijven maatregelen tegen dergelijke apparaten. Dat begint bij sensibiliseren en een goede security policy, maar daarnaast bestaan er ook manieren om het risico technisch aan te pakken.

We bekeken de mogelijkheden van Reflex Disknet Pro, een product van Pointsec dat onlangs door Check Point werd overgenomen. Zij leveren een centraal beheersbaar systeem met veel controle- en monitoringmogelijkheden, die het toelaten om gegevens te volgen vanaf de creatie totdat ze het bedrijf verlaten.

De beveiliging begint bij de Device Manager die best op elk werkstation van het bedrijf wordt geïnstalleerd, en in afgeslankte versie ook op smartphones en PDA’s werkt. De Windows versie installeert zich als een extra kernel mode device driver die onzichtbaar voor het besturingssysteem alle apparaten controleert die via plug-and-play verbinding maken. Dit gaat niet alleen om USB-stick en harde schijven, maar elk apparaat dat een driver nodig heeft: draadloze en bedrade netwerkkaarten, Bluetooth apparaten, Firewire schijven, printers en zelfs het toetsenbord en muis.

Zo’n extra device driver installeren vormt altijd enig risico op incompatibiliteit, maar ons testsysteem bleef stabiel en werd niet merkbaar trager. Eenmaal uitgerold kan u met behulp van blacklists in een oogwenk alle iPod MP3-spelers uit uw organisatie bannen, terwijl whitelists de bedrijfsstandaarden helpen naleven, door bijvoorbeeld enkel USB-sticks van een bepaald merk, type en grootte toe te laten. De toegang tot zo’n opslagapparaat kan nog verder worden beperkt tot bijvoorbeeld leestoegang of het blokkeren van illegale bestandstypes (MP3, video enzovoort) of uitvoerbare bestanden. De EXE-extensie simpelweg hernoemen volstaat trouwens niet om deze filters te omzeilen.

De Program Security Guard controleert elk bestandstype of programma dat een gebruiker aanmaakt of binnenkrijgt (ook via e-mail of een netwerkdrive), en kan dat blokkeren of naar een anti-virusprogramma doorsturen. Deze uitgebreide controlemogelijkheden worden beheersbaar gehouden met behulp van een centrale management server. Hier beslissen de systeembeheerders via policies (eventueel integreerbaar met Active Directory of Novell) welke rechten de gebruikers allemaal krijgen. Die controles zijn niet alleen op kantoor actief, maar ook wanneer een laptop buiten het bedrijf wordt gebruikt – op voorwaarde dat de gebruiker dat privilege heeft. De centrale servers zorgen voor diepgaande auditmogelijkheden van de gegevensstroom, iets waar bijvoorbeeld bedrijven die worstelen met Sox-compliancy baat bij kunnen hebben.

Een belangrijk onderdeel in de gegevensbescherming ligt in de Encryption Manager. Mits een optionele licentie zorgt die ervoor dat alle gegevens op mobiele opslagapparaten transparant (en dus onzichtbaar voor de gebruiker) worden versleuteld met 128bit AES-versleuteling. Hierdoor zijn gegevens op draagbare apparaten steeds beveiligd tegen verlies of diefstal. Power users kunnen het recht krijgen om een extra paswoord op de versleutelde gegevens te plaatsen, zodat ze die ook buiten de bedrijfsomgeving kunnen openen. Wie dat allemaal mag, met welke type data, en zaken zoals de lengte van de wachtwoorden wordt opnieuw bepaald door de security administrator. Die kan ook een alarmboodschap laten afgaan wanneer er aan de beveiliging wordt geprutst of wanneer de bedrijfsregels worden geschonden.

Disknet Pro is een krachtige beveiligingssuite die in een goed beheerde omgeving de papieren security policy ook daadwerkelijk technisch helpt afdwingen, en daarnaast ook bescherming biedt tegen binnengesmokkelde malware en gegevensverlies.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business