Advertentie

XenSource heeft zijn virtualisatiesoftware uitgerust met bredere ondersteuning voor Windows, zo meldde het bedrijf maandag. In juni verschijnt bovendien een nieuwe versie van de software, die op een veel hoger niveau zal staan.

XenEnterprise 3.2 kan nu ook Windows Server 2000 virtualiseren, naast Windows Server 2003 en Windows XP. En in het geval van die twee laatstgenoemde besturingssystemen kan de software nu tot acht processors ondersteunen, in plaats van slechts één.

Virtualisatie laat een enkele computer diverse besturingssystemen simultaan draaien in diverse compartimenten; zogenaamde virtuele machines. De technologie zorgt voor een efficiënter gebruik van computers. Uiteindelijk legt zij ook de basis voor een serverinfrastructuur die zich vloeiend aanpast aan veranderde werkvereisten.

De software van XenSource is tot nog toe ontworpen voor gebruik op een enkele server. De nieuwe versie die in juni uitkomt, is in staat om draaiende virtuele Linux- en Windows-machines te verhuizen van de ene fysieke machine naar de andere. Managementsoftware zal groepen servers centraal coördineren. Volgens CTO Simon Crosby is XenSource dan echt op weg naar een verenigd multiserverproduct: “De belangrijkste bouwsteen voor een multiserver dynamische infrastructuur.”

XenSource, wiens product is gebaseerd op de open bron Xen-software, probeert marktaandeel te winnen van VMware, de belangrijkste speler op de markt van virtualisatiesoftware voor x86-servers. VMware levert al virtualisatiesoftware op een hoger niveau, in de vorm van zijn product Virtual Infrastructure 3.

Er zijn nog genoeg andere kapers op de kust. In 2008 komt Microsoft naar verwachting met zijn Viridian-software, en ook zijn er openbronversies van Xen in Novells Suse Linux Enterprise Server en Red Hat Enterprise Linux. Om nog te zwijgen van KVM, Virtual Iron en SWsoft en zijn OpenVZ-project.

Met een bijdrage van Stephen Shankland

Advertentie