Nieuws

Parallels Desktop for Mac (Bèta 3)

De jongste bèta's van Parallels Desktop for Mac maken het nog eenvoudiger om Windows (of Linux) naast Mac OS X te draaien.

De virtualisatieoplossing Parallels Desktop for Mac was een van de opmerkelijkste nieuwe softwareproducten van 2006. Maar Parallels is niet op zijn lauweren gaan rusten, blijkt uit de jongste bètaversies.

In de loop van 2006 maakte het hele gamma desktop- en notebookcomputers van Apple de overstap naar Intel-processors. Sindsdien zijn de ingewanden van een Mac grosso modo dezelfde als die van een Windows-pc. Dat het mogelijk is om Windows native op een Mac te draaien, bewees Apple zelf met Boot Camp, een programma dat een tweede partitie aanmaakt waarop Windows XP of Vista geïnstalleerd kan worden.

Parallels koos met Parallels Desktop for Mac (PDM) voor een andere aanpak, die inhaakt op de virtualisatietechnologie in de jongste generatie Intel-processors. Met PDM draait u Windows – of een ander x86-gebaseerd besturingssysteem, zoals een van de vele Linux-varianten – als virtuele machine onder OS X. De eerste versie van PDM werd bijzonder lovend onthaald, mede omdat ze het werken met virtuele besturingssystemen bijzonder eenvoudig maakte. Als we mogen afgaan op de nieuwe bètaversies, wordt de volgende versie van PDM alleen maar beter.

Het opvallendste nieuws in de Bèta 3 is de Coherence Mode. In de eerste versie van PDM draaien virtuele besturingssystemen in een venster op de Mac-desktop. Met de Coherence Mode verlaten de Windows-applicaties dit venster en verschijnen ze gewoon naast Mac-applicaties op de desktop van OS X. U kunt via Alt-Tab door applicaties scrollen, alle applicatievensters bekijken via Exposé, en Windows-applicaties verschijnen ook in het Dock van OS X. Zonder de typische blauwe Windows XP-look zouden we amper het verschil zien tussen gevirtualiseerde applicaties en native OS X-applicaties. De Coherence Mode werkt alleen met Windows XP en Vista, niet met Linux.

De nieuwe bèta ondersteunt nu ook USB 2.0 – de eerste versie was beperkt tot het veel tragere USB 1.1. Harde schijven, printers en scanners werken dus op volle snelheid. Maar isochrone apparaten zoals webcamera’s en microfoons worden nog niet ondersteund.

Wie via Boot Camp Windows op een eigen partitie heeft aangemaakt, kan die nu ook gebruiken als basis voor de virtuele Windows in PDM. Bij het aanmaken van een virtuele machine verwijst u PDM gewoon naar de Boot Camp-partitie.

De belangrijkste beperking van PDM blijft de grafische omgeving. PDM gebruikt een virtuele, geïntegreerde grafische kaart met 16 MB geheugen, en ondersteunt geen 3D-acceleratie. Even een potje Doom spelen is er dus niet bij. Maar het zou ons niet verbazen dat 3D-ondersteuning hoog op het lijstje van de ontwikkelaars staat.

Parallels Desktop for Mac (Bèta 3)

Prijs: gratis (bèta) [februari 2007]

Deze test werd enkele weken geleden uitgevoerd en beschrijft een bèta. Inmiddels is de definitieve uitvoering beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business