Nieuws

ContactOffice geeft online samenwerken een Ajax-jasje

De online kantoorsoftware van Belgische makelij ContactOffice krijgt een nieuwe, op Java gebaseerde versie. Deze zal tegen het einde van het jaar officieel gelanceerd worden, maar is vandaag al in bètaversie toegankelijk.

 

ContactOffice is een suite van communicatie- en samenwerkingstoepassingen op het web. Het bevat naast mail en gedeelde kalenders de mogelijkheid om documenten te delen, sms en fax te sturen, forums en wiki’s te bouwen en te chatten. De software werd oorspronkelijk gelanceerd in 2000. In die periode verscheen een eerste golf van online toepassingen, zoals het virtuele kantoorpakket Desktop.com.

 

De meeste van die pioniers zijn ondertussen verdwenen. ContactOffice overleefde, maar moeizaam. Patrick De Schutter, medeoprichter van het Brusselse bedrijf: "Er was nog geen ADSL, en er was een gebrek aan vertrouwen in dit model." Bij gebrek aan belangstelling vanuit de oorspronkelijke doelmarkt, de KMO’s, ging ContactOffice zich met succes toeleggen op scholen en universiteiten.

 

Sinds kort blijkt het idee van online toepassingen weer te leven, zoals blijkt uit de lancering van Microsoft Live en Google Docs & Spreadsheets. Patrick De Schutter: "KMO’s begrijpen nu het voordeel van het ASP-model. Ze hoeven niet te investeren in servers en licenties, ze kunnen stoppen wanneer ze willen en lopen dus geen risico."

 

Met een nieuwe Ajax-interface voor ContactOffice, wil het bedrijf inspelen op die trend. De nieuwe ContactOffice-versie biedt grotendeels dezelfde functionaliteit als de huidige, die op HTML is gebaseerd. Maar door het gebruik van Ajax (een verzameling van een aantal technologieën en technieken waaronder JavaScript), is de interface verfijnder. Zo kunnen berichten via drag and drop naar een map worden verplaatst. Het uitzicht doet sterk denken aan de webinterface van Microsoft Exchange. De nieuwe versie is ontwikkeld met behulp van de Google Web Toolkit, een set open bron Ajax-tools.

 

ContactOffice heeft een gratis basisversie. Er zijn uitgebreidere versies voor 5, 10, 20 en 50 euro per maand, die vooral verschillen in het aantal leden van een virtuele werkgroep, de hoeveelheid online opslagruimte en hoeveel sms’en die men kan verzenden. ContactOffice zou momenteel zo’n 350.000 actieve gebruikers hebben, waarvan zo’n 100.000 de gratis basisversie gebruiken.

 

De gratis basisversie van ContactOffice kan bètaversie kunt u gebruiken met dezelfde inloggegevens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business