Advertentie

Netwerkbedrijf Cisco heeft de overname aangekondigd van WebEx, een bedrijf gespecialiseerd in faciliteiten voor webconferenties. Met deze acquisitie hoopt Cisco een nieuwe groeimarkt aan te boren.

WebEx is wereldwijd leider op het gebied van on-demand applicaties voor zakelijke samenwerking op het web, bijvoorbeeld via video- of webconferenties. Het portfolio van dit bedrijf bevat technologieën en diensten waarmee bedrijven in real-time en asynchroon dataconferenties kunnen houden via het internet. Ook kunnen ze webgebaseerde documenten en werkplekken delen.

Cisco betaalt zo’n 3,2 miljard dollar voor WebEx, dat over 2006 een omzet van 380 miljoen dollar rapporteert. “Nu samenwerking op de werkplek steeds belangrijker wordt, zoeken bedrijven naar rijkere communicatietools om hen te helpen effectiever en efficiënter te werken”, verklaart Charles Giancarlo, hoofd ontwikkeling bij Cisco. Volgens hem zal de combinatie van Cisco en WebEx “boeiende oplossingen” opleveren.

WebEx biedt zijn diensten aan op basis van abonnementen; er zijn 2,2 miljoen geregistreerde gebruikers. Dit model is de “sleutel tot succes” geweest van WebEx, meent Cisco. Het bedrijf is dan ook van plan om dit model voort te zetten. Dankzij de on-demand werkwijze van WebEx zijn de conferentiediensten ook bereikbaar voor bedrijven die minder te besteden hebben. De overname levert Cisco daarom “een nieuw en uniek bedrijfsmodel om zijn aanwezigheid in de snelgroeiende KMO-markt te vergroten”, aldus Giancarlo.

Nieuwe markten voor Cisco
Cisco is op zijn belangrijkste markt van switching en routing oppermachtig, met een aandeel van ruwweg zeventig tot negentig procent, meldt ZDNet.com. Hoewel er volgens het netwerkbedrijf nog altijd veel geld te verdienen valt met het upgraden van infrastructuur van grote bedrijven, zoekt het toch nieuwe markten om te groeien. Vandaar de verschillende overnames in de afgelopen jaren en de toetreding tot markten zoals die van consumentenelektronica en online entertainment.

In februari kocht Cisco bijvoorbeeld Five Across, een klein bedrijf in San Francisco. Het ontwikkelt software waarmee grote bedrijven eenvoudig functies voor sociaal netwerken kunnen toevoegen aan hun websites, zonder meteen een heel team van professionals in te hoeven huren. En eerder deze maand verwierf Cisco technologie van Utah Street Networks, de beheerder van de netwerksite Tribe.net.

Vorig jaar spendeerde Cisco bijna zeven miljard dollar aan Scientific-Atlanta, om een eigen aanbod van data-, voice-, video- en mobility-oplossingen voor telecomaanbieders en de digitale thuismarkt te kunnen bieden. En in 2003 was er de grote overname van thuisnetwerkleider Linksys voor een half miljard dollar. In totaal heeft Cisco 119 acquisities gedaan sinds 1993.

Advertentie