Advertentie

Red Hat heeft gisteren tijdens CeBIT de nieuwste versie van zijn Linux-distributie geïntroduceerd: Red Hat Enterprise Linux 5.

Een belangrijk verschil tussen RHEL5 en zijn voorgangers is de toevoeging van Xen-virtualisatiesoftware. Daarmee kan één computer meerdere besturingssystemen simultaan draaien in ‘virtuele machines’. Die aanvulling heeft bijgedragen aan een latere releasedatum van het besturingssysteem. Het had volgens de planning eigenlijk vorig jaar al moeten verschijnen.

Diverse topbestuurders van Red Hat uitten medio 2006 nog openlijk hun twijfels over de Xen-software. Zo zei topman Alex Pinchev in juli: “Xen is nog niet stabiel, het is nog niet geschikt voor zakelijk gebruik.” Maar volgens Nick Carr, algemeen manager RHEL bij Red Hat,is de tijd nu rijp. “We brengen RHEL op de markt, nu we het gevoel hebben dat de kwaliteit en mogelijkheden van virtualisatie en de andere nieuwe functies tegemoetkomen aan de verwachtingen van onze klanten”, zei hij gisteren.

Voor veeleisende omgevingen is een meer geavanceerde versie van RHEL 5 ontwikkeld: RHEL 5 Advanced Platform. Op dit platform kunnen zoveel virtuele machines worden gedraaid als gewenst, terwijl dat aantal bij de basisversie RHEL 5 beperkt is tot vier.

Verder heeft Red Hat een drietal gespecialiseerde ‘enterprise’ oplossingen aangekondigd, waaronder Datacenter. Dat biedt klanten een compleet platform voor de inrichting van een datacenter, inclusief trainingen voor het personeel en identiteitsmanagement. De andere oplossingen zijn Database Availability en High Performance Computing.

RHE L5 gaat 349 dollar per jaar kosten. Voor de Advanced Platform versie vraagt Red Hat 1.499 dollar per jaar. Klanten, partners en de openbrongemeenschap zijn de afgelopen twee jaar betrokken geweest bij de ontwikkeling, volgens Red Hat. Bezoekers van de site van het bedrijf worden verwelkomd met de woorden “Thank you” in vette letters.

Advertentie