Nieuws

Symantec: "Vista overwint gevaren van gisteren"

 

Windows Vista mag dan misschien Microsofts veiligste besturingssysteem zijn, de Windows SideBar en andere gadgets brengen volgens beveiliger Symantec de nodige risico’s met zich mee.

“Microsoft heeft goed werk geleverd wat betreft het beschermen van zijn besturingssysteem”, zegt Oliver Friedrichs, directeur van Symantec Security Response Center. “Maar applicaties van derden blijven blootgesteld. Het gebrek aan bescherming voor derden is niets nieuws. Hackers kiezen steeds vaker voor dergelijke software en minder voor het besturingssysteem.”

In de eerste zes maanden van vorig jaar bevond 78 procent van alle nieuwe beveiligingslekken zich in webapplicaties. Volgens Symantec zijn er nog heel wat veiligheidsproblemen met PHP, Python, Perl, ASP en andere programmeertalen en daar kan Windows Vista niets aan verhelpen.

“Microsoft heeft dus de veiligheidsrisico’s van gisteren overwonnen, maar niet die van vandaag of morgen”, zegt Friedrichs.

Een woordvoerder van Microsoft verduidelijkt dat de nieuwe beveiligingsfuncties in Vista geen ‘zilveren kogel’ zijn. “Veiligheid heeft te maken met keuzes”, zegt hij. “Maak het te strikt en gebruikers moeten zich te veel bezighouden met de software. Focus je te veel op gebruiksgemak, dan vergroot je de kans op inbraak.”

De woordvoerder voegt er ook aan toe dat het rapport van Symantec te weinig rekening houdt met de instelmogelijkheden van de beveiligingsmaatregelen in Vista. “Gebruikers kunnen hun eigen oordeel volgen”, zegt hij.

Symantec is ook van mening dat de Windows SideBar en bijhorende gagdets een risico vormen. De gadgets gebruiken statische HTML en scripting, waardoor ontwikkelaars relatief eenvoudig plug-ins kunnen schrijven voor de Windows desktop. Het beveiligingsbedrijf is bang dat hackers die optie als toegangspoort gaan misbruiken.

Microsoft biedt zijn beveiligingssoftware aan via Live OneCare. Het softwarebedrijf is dus sinds kort een concurrent voor Symantec.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business