Nieuws

Belgische kranten winnen opnieuw van Google

 

De rechter heeft de Belgische kranten opnieuw in het gelijk gesteld in hun gevecht met Google. Het internetbedrijf schendt de auteursrechten van de Belgische pers door tekstfragmenten online te plaatsen.

Google werd vorig jaar op de vingers getikt door een aantal Franstalige kranten. De internetreus plaatste zonder toestemming de inleidingen van nieuwsberichten op zijn nieuwssite //news.google.be. Sommige kranten zien dat als gratis reclame, omdat er naar hun website wordt doorgelinkt. Maar anderen vinden het diefstal.

Een Belgische rechtbank oordeelde vorig jaar al dat Google de teksten moest verwijderen én het vonnis online moest plaatsen. Zou de organisatie dat niet doen, dan riskeerde het een boete van 500.000 euro per dag. Google stemde met tegenzin in, maar maakte bekend dat het in hoger beroep zou gaan.

De zaak kwam onlangs opnieuw voor de rechter en ook dit keer werd Google in het ongelijk gesteld. Google schendt het auteursrecht door gedeeltes van artikels uit Belgische kranten op Google News te plaatsen. De eigenaar van ‘s werelds populairste zoekrobot moet elke dag 25.000 euro betalen zolang het tekstmateriaal nog online staat. De rechter zorgt hiermee voor een Europees precedent.

Google heeft het vonnis inmiddels strikt opgevolgd en de inhoud van kranten als Le Soir volledig uit zijn nieuwsportaal verwijderd. Iets grondiger dan misschien de bedoeling was. LeSoir.be is zelfs niet rechtstreeks meer terug te vinden op Google Zoeken. Het vonnis luidde immers: “… verwijderen uit Google News en uit cache Google, of elke andere site.” U geraakt nog wel op de website van de krant via doorverwijzingen van andere sites.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business