Advertentie

Sony heeft in het derde kwartaal van het boekjaar 2006/2007 ruim vijf procent minder winst geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het concern wijt dit aan de kostbare introductie van de PlayStation 3.

De nettowinst van ‘s werelds op één na grootste producent van consumentenelektronica kwam uit op 1,01 miljard euro. Een jaar eerder was dat 1,07 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde met bijna vijftien procent naar 1,13 miljard euro. De omzet steeg daarentegen met bijna tien procent naar 16,5 miljard euro.

Dit is hoofdzakelijk te danken aan recordresultaten van het elektronicasegment, dat een omzetstijging van bijna zeventien procent noteerde. De zwakke yen had ook een gunstige invloed op de verkoop. Vooral tegen het eind van het jaar gingen veel Bravia lcd-televisies en Cybershot digitale camera’s over de toonbank. Anderzijds daalde de verkoop van traditionele lcd-televisies, volgens Sony “vanwege een competitiever wordende markt”, en CRT-televisies.

De lancering van de PS3 in de Verenigde Staten en Japan bezorgde Sony’s gamesegment een operationeel verlies van 343 miljoen euro. 1,84 miljoen stuks gingen tegen ‘strategische prijzen’ over de toonbank. Daarnaast werden 5,2 miljoen spellen voor de PS3 verkocht.

De verkoop van de PlayStation Portable zakte in. Vergeleken met een jaar eerder werden er 4,46 miljoen stuks minder verkocht; een daling van ruim 71 procent. Van de PS2, die tegen lagere prijzen van de hand ging, werden er 1,25 miljoen minder verkocht.

Daartegenover staat dat de filmdivisie van Sony de omzet met bijna 47 procent zag toenemen, dankzij goede dvd-verkopen van de films The Da Vinci Code, Talladega Nights: The ballad of Ricky Bobby en Click. In de bioscoop gooiden Casino Royale en The Pursuit of Happiness hoge ogen.

Voor het hele boekjaar verhoogt Sony de winstverwachting van 507 miljoen euro (in oktober 2006) naar 697 miljoen euro. Het concern wijst op meevallende reorganisatiekosten en de beter dan verwachte resultaten van de elektronicatak.

Sony Ericsson deed het bovendien uitstekend. Het bedrijf behaalde een recordwinst in het vierde kwartaal en streefde LG Electronics voorbij als de op drie na grootste fabrikant van mobiele toestellen ter wereld.