De Core 2 Duo-processor maakt de Apple-notebooks een stuk sneller. Om er zonder haperen Windows Vista op te draaien, zult u nog even geduld moeten hebben.

Advertentie

Hoewel Apple-notebooks met een Intel Core Duo-processor nog geen jaar bestaan, krijgen ze nu al een eerste grote upgrade naar de Core 2 Duo.

Een van de redenen waarom Apple van het PowerPC- naar het Intel-platform overstapte, was dat de ontwikkeling van PowerPC muurvast zat. Dat kan niet gezegd worden van de evoluties bij Intel, dat afgelopen najaar de Core 2 Duo als opvolger van de Core Duo-processor naar voren schoof. Apple gebruikte de nieuwe chip eerst in zijn iMacs, maar nu krijgen ook de MacBook Pro (geïntroduceerd in januari 2006) en de MacBook (mei 2006) een upgrade. De nieuwe processor presteert tot twintig procent sneller dan zijn voorganger.

Apple heeft nu zes notebooks in zijn gamma, van het instapmodel van de witte 13,3 inch MacBook (1,83 GHz Core 2 Duo, 512 MB RAM, 60 GB HD, 1.119 euro) tot aan de machtige 17 inch MacBook Pro (2,33 GHz Core 2 Duo, 2 GB RAM, 160 GB HD, 2.829 euro). We testen er twee van.

Waar de meer dan 3 kg wegende, 17 inch MacBook Pro een echte desktopvervanger is, blijft het 15 inch-model met zijn gewicht van 2,5 kg nog net transporteerbaar. Onze testconfiguratie bevat een 2,33 GHz Core 2 Duo-processor, 2 GB geheugen, een 5.200 tpm harde schijf van 120 GB (optioneel tot 200 GB), en een ATI Radeon X1600 met 256 MB RAM. 2 GB geheugen lijkt overdadig, maar wie veel met Photoshop werkt, kan nooit genoeg geheugen hebben. Ook de gebruiker van Parallels Desktop-virtualisatiesoftware, die toelaat om andere besturingssystemen boven op Mac OS X te draaien, kan nooit voldoende geheugen hebben.

Andere verbeteringen aan de MacBook Pro zijn een FireWire 800-poort en een statuslampje naast de geïntegreerde iSight-webcam dat toont wanneer de camera actief is. De 6x dvd-schrijver ondersteunt nu ook dual-layer-schijfjes. De kwaliteit van het breedbeeldscherm (1.440 x 900 pixels) is meteen duidelijk als we de MacBook ernaast zetten: qua kleurweergave is de MacBook Pro een heel stuk beter.

In onze benchmarks onder Mac OS merken we een snelheidswinst van tien tot twintig procent tegenover de oude MacBook Pro met Core Duo aan 1,83 GHz. Dat komt uiteraard door de andere processorarchitectuur en hogere kloksnelheid.

Tussen de aankondiging van de MacBook Pro en zijn budgetneefje, de MacBook, lag een halfjaar, maar de overstap naar de Core 2 Duo hebben ze bijna gelijktijdig gemaakt. De twee witte modellen bevatten een Core 2 Duo van 1,83 of 2 GHz, terwijl het duurdere zwarte model een 2 GHz-chip bevat. Aan de rest van de configuratie veranderde weinig; de grafische kaart is een Intel GMA950 met 64 MB gedeeld geheugen.

Via het programma BootCamp is het al een tijdje mogelijk om een Intel-Mac om te toveren tot een dualboot-systeem waarop Windows XP draait. Het voordeel van deze aanpak tegenover virtualisatie met Parallels is dat Windows native draait, en dus de volledige processor en GPU kan benutten. We zijn uiteraard benieuwd of de nieuwe Macs ook Windows Vista lusten.

We gebruiken BootCamp volgens de instructies van Apple, maar in plaats van Windows XP SP2 gebruiken we de RTM-DVD van Windows Vista Ultimate Edition. De installatie wordt succesvol voltooid en we kunnen probleemloos in Vista opstarten. Het loopt echter mis wanneer we de Apple-drivers voor specifieke hardware zoals functietoetsen, trackpad, Bluetooth en de iSight-camera willen installeren. Vista weigert deze te installeren.

Afgezien daarvan draait Vista stabiel; zelfs op de MacBook kunnen we de grafische hoogstandjes van de Aero-interface inschakelen. Allicht zal Apple in een volgende update van BootCamp voor aangepaste Vista-drivers zorgen.

Apple MacBook & MacBook Pro

Prijs: 1.319 euro (MacBook)- 2.519 euro (MacBook Pro) [januari 2007]

Advertentie