Advertentie

Adobe Systems wil dat de specificatie van zijn PDF-formaat wereldwijd erkend wordt als ISO-standaard. Het bedrijf dient het formaat daarom in bij een standaardiseringsorganisatie. Dat heeft Adobe vandaag bekendgemaakt.

Adobe dient de volledige PDF 1.7-specificatie in bij de industriegroep Enterprise Content Management Association (AIIM). Een werkgroep binnen de AIIM gaat bekijken welke zaken nog aandacht nodig hebben, waarna de specificatie wordt voorgelegd aan de International Organization for Standardization (ISO). Het proces gaat naar verwachting één tot drie jaar duren.

PDF/archive en PDF/exchange zijn al goedgekeurde ISO-standaarden. PDF/engineering en PDF/universal access zijn voorgesteld voor certificering. Met het oog hierop is de nieuwe stap van Adobe logisch, vindt John Mancini, president van AIIM. “Het is verstandig om de volledige specificatie te laten functioneren als één verenigende paraplu.”

Een belangrijke beweegreden is dat Adobe in de pas wil blijven met de concurrentie. Het open XML-formaat OpenDocument (ODF) is immers een levensvatbare standaard geworden, vooral voor overheden. Vorig jaar bereikte ODF de status van gepubliceerde ISO-standaard. En Microsoft is in de race voor een ISO-stempel op het OpenXML-formaat, nadat dit in december als standaard werd erkend door ECMA.

Overheden en organisaties vragen steeds vaker om open formaten, zegt Kevin Lynch, senior vice-president bij Adobe. Wanneer PDF een ISO-standaard wordt, geeft hen dat meer vertrouwen dat het formaat er nog lange tijd zal zijn. “We zien de industrie steeds meer geïnteresseerd raken in deze documentformaten, die worden beheerd door standaardiseringinstanties”, aldus Lynch. “We zien Microsoft daarop reageren, en wij reageren daar zeker ook op.”

Microsoft heeft zich een gevaarlijke concurrent voor Adobe getoond. Zo ontwikkelde het bedrijf XPS; een op XML gebaseerd formaat dat vergelijkbaar is met PDF. Adobes formaat is niet gebaseerd op XML. Om te voorkomen dat Microsoft PDF overbodig maakt, ontwikkelde Adobe het Mars-formaat, dat wel met XML overweg kan.

Lynch heeft overwogen om van de specificatie van Adobes populaire Flash Web presentatiesoftware ook een industriestandaard te maken. Maar op dit moment is standaardisatie van Flash volgens hem niet geschikt, omdat het product zo snel verandert. PDF daarentegen is stabieler.