Advertentie

Microsoft heeft hulp gekregen van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA bij het schrijven van een handleiding voor het gebruik van Windows Vista binnen grotere organisaties.

De Windows Vista Security Guide is door het National Security Agency Information Assurance Directorate onder de loep genomen. Opmerkingen van de veiligheidsdienst zijn opgenomen in de gepubliceerde versie, zegt Microsoft. Eenzelfde rol was weggelegd voor het National Institute of Standards and Technology (NIST), een agentschap van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Een medewerker van Microsoft verklaarde dinsdag per e-mail dat het bedrijf zich heeft laten informeren door deze agentschappen en grootzakelijke klanten, voor de ontwikkeling van de handleiding bij Windows Vista. Dit document moet overheden en andere grote organisaties helpen bij de uitrol en configuratie van het nieuwe besturingssysteem, zodat het tegemoetkomt aan hun specifieke veiligheids- en privacybehoefte.

De NSA noch een van de andere bureaus heeft echter een speciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van het besturingssysteem zelf, zegt Don Armstrong, senior program manager bij Microsofts Government Security Program. Ze waren wel vrij om feedback te leveren op Vista tijdens het bètaproces, net zoals andere testers. In totaal hebben negen agentschappen in vijf landen input geleverd voor de beveiligingshandleiding.

NSA heeft testen uitgevoerd door aanvallen uit te voeren op systemen die Vista draaien, meldt The Washington Post. De NSA had twee teams. Het ene team probeerde in te breken, terwijl het andere het besturingssysteem veilig trachtte te configureren.

Microsoft publiceerde de Windows Vista Security Guide voor het eerst in november, op dezelfde dag dat het bedrijf de voltooiing van Vista aankondigde. Een nieuwe versie van het document werd vorige week gepubliceerd, nadat een fout was ontdekt in een eerdere uitgave.

De online handleiding is bedoeld voor organisaties die Vista willen gebruiken in een domein met Microsoft’s Active Directory-dienst. Het document geeft instructies en aanbevelingen voor een betere beveiliging van desktops en laptops, die Vista in zo’n opzet draaien.

Met een bijdrage van Ina Fried