&nbsp

Advertentie

EMC, fabrikant van opslagsystemen, schrapt dit jaar 1.350 banen. Dat zijn er honderd meer dan het bedrijf eerder bekendmaakte.

De ontslagen zijn onderdeel van een consolidatieplan om de verschillende activiteiten van EMC meer te integreren. De afgelopen drie jaren heeft EMC 21 acquisities gedaan. Een grote overname was die in juni 2006 van RSA Security, een van de grootste spelers op het gebied van IT-beveiliging. Die actie kostte EMC 2,1 miljard dollar.

Door de overnames is overlap ontstaan in de verschillende organisaties, bijvoorbeeld bij de administratie. Volgens Geert van Peteghem, directeur van EMC België en Luxemburg, wil EMC wil met de herstructurering “synergie creëren”. Hij kan niets zeggen over de mogelijke impact op de vestigingen in België en Nederland, maar wijst er wel op dat er in beide landen geen acquisities door EMC zijn gedaan.

“In 2007 gaan wij door met het aantrekken van nieuw talent”, kondigt de directeur aan. EMC in België heeft vorig jaar vijftien mensen erbij gekregen in diverse takken en beschikt nu over 170 werknemers. In Nederland is dat aantal nog wat groter. “Wij groeien twee keer zo snel als de markt”, aldus Van Peteghem. Alle takken van EMC, zoals klantenondersteuning en implementatie, zijn in België en in Nederland vertegenwoordigd.

EMC kondigde het consolidatieplan aan in het najaar van 2006, bij de bekendmaking van de derde-kwartaalcijfers. Onderdeel van dat plan was het schrappen van 1.250 banen. Uit het definitieve plan, dat vrijdag formeel bekend is gemaakt, blijkt dat er nog meer ontslagen gaan vallen. Volgens Van Peteghem komt het erop neer dat ongeveer vier procent van het totale personeelsbestand van EMC wereldwijd afvloeit.

De kosten van het definitieve herstructureringsplan bedragen circa 175 miljoen dollar of 6 dollarcent per aandeel. Het bedrijf verrekent dit bedrag in de financiële resultaten voor het vierde kwartaal van 2006.

De ontslagronde wordt naar verwachting tegen het eind van het jaar voltooid en vertegenwoordigt circa 130 miljoen dollar van de totale herstructureringskosten. Het vernietigen van ‘onroerend goed’-contracten en andere overeenkomsten vergt nog eens 15 miljoen dollar. Bovendien moet EMC voor 30 miljoen dollar aan activa afschrijven. Van die activa worden geen voordelen meer verwacht, aldus het bedrijf.

De stappen die EMC neemt, zijn “noodzakelijk, hoewel moeilijk”, verklaarde directeur Joe Tucci vorig jaar bij de bekendmaking van de consolidatieplannen. “Klanten vragen ons om hen meer te benaderen als één geïntegreerde partner, en om sommige van onze processen te stroomlijnen.” Volgens hem is nu de tijd aangebroken om de integratie te versnellen, managementlagen terug te brengen en de efficiëntie te vergroten.