De Cyber-shot DSC-N2 is een leuke camera met een aanraakscherm. De functionaliteit van de GPS-CS1 is beperkt, maar het is handig om te weten waar uw foto's exact gemaakt werden.

Advertentie

GPS is niet alleen nuttig voor navigatie; de technologie kan ook worden ingezet om te onthouden waar u fotografeert.

De GPS-CS1 is een compacte GPS-ontvanger: het apparaatje meet 87 x 36 x 36 millimeter, weegt 55 gram, en kan met een haakje aan een riem worden vastgemaakt. Een AA-alkalinebatterij levert ongeveer tien uur stroom, wat volstaat voor een hele dag fotograferen. Het toestelletje bevat geen display en is dus niet bedoeld als navigatiehulp. Het registreert wel elke vijftien seconden uw positie en slaat die gegevens op in een logbestand. Met de meegeleverde GPS Image Tracker (alleen Windows) kunt u die op uw pc inlezen en koppelen aan foto’s die u op die locaties maakte.

Wanneer we de GPS-CS1 opstarten, zoekt hij naar signalen van GPS-satellieten. In onze tests duurt het een halve tot een hele minuut voor het toestel zijn positie bepaald heeft – gedurende die tijd moeten we het horizontaal houden. Daarna kunnen we het aan een riem hangen en op fotosafari vertrekken.

Wanneer we voor onze pc zitten, gebruiken we de software om de logbestanden in te lezen. We zetten ook de foto’s van de camera op de pc en laten deze door GPS Image Tracker koppelen met de logbestanden. Zo krijgt elke foto een annotatie met de exacte lengte- en breedtegraad. De applicatie vergelijkt eigenlijk gewoon de tijdstippen waarop de foto’s gemaakt werden met de tijd in het GPS-log; het is dus zaak de datum en tijd op uw camera correct in te stellen.

Wanneer we de foto’s bekijken in de Sony Picture Motion Browser-software (meegeleverd met de jongste generatie Cyber-shot-camera’s), krijgen we via Google Maps te zien waar we elke opname maakten. We hebben de keuze uit een kaartweergave, een satellietbeeld of een combinatie van beide, en kunnen inzoomen op de locatie.

Voor onze test gebruiken we de Cyber-Shot DSC-N2, een compacte digicam die zoals alle topmodellen van vandaag een 10-megapixelsensor bevat. Ook de 3x optische zoomlens (equivalent aan 38-114 mm) is weinig opmerkelijk. Nieuw voor Sony is het grote 3-inch aanraakgevoelige lcd-scherm, dat dient om het cameramenu te bedienen. Via een eerste druk op een knop naast het scherm krijgt u keuzes voor programmastand, belichtingscompensatie, focusgebied, flits, macro, resolutie en zelfontspanner te zien. Via een druk op het scherm komt u bij de overige menu’s uit.

Foto’s op het intern geheugen of op een Memory Stick Duo kunnen door de DSC-N2 als diavoorstelling afgespeeld worden. Daarbij kiest u zelf de muziek en de overgangseffecten. Ook leuk is de Album-functie, die automatisch van elke genomen foto een miniatuurweergave maakt en opslaat. Deze kunt u bekijken ook als u de foto zelf uit het geheugen gewist hebt. Bij compromitterende foto’s moet u er dus wel aan denken om de foto ook uit het album te wissen!

In onze tests laat de DSC-N2 een resolutie van 1.900 (verticaal) bij 2.300 (horizontaal) lijnparen optekenen, wat exact overeenkomt met wat we van een 10-megapixelsensor verwachten. Tot ISO 400 is er geen ruis zichtbaar; de hoogste gevoeligheid van ISO 1.600 is door de vele ruis eigenlijk onbruikbaar. De DSC-N2 levert fraaie, gesatureerde kleuren.

Sony Cyber-shot DSC-N2 & GPS-CS1

Prijs: 449 euro (DSC-N2); 149 euro (GPS-CSI) (december 2006)