Nieuws

Dexia-homebanking geeft toegang tot rekening van derde

 

De voordelen van internetbankieren zijn bekend. Maar het kan ook ernstig fout gaan, zoals een medewerker van PC Labs gisteravond ontdekte toen hij inlogde op Dexia.be. Behalve tot zijn eigen rekeningen kreeg hij toegang tot de bankrekeningen van een andere Dexia-klant. Het nieuws komt als een totale verrassing voor Dexia, dat zegt de zaak te gaan onderzoeken.

Rik Versweyveld van PC Labs ontdekte het probleem toen hij woensdagavond inlogde op de homebanking-dienst van Dexia. Die staat te boek als veilig, onder meer door de koppeling aan een code geproduceerd door een unieke DigiPass. Versweyveld kon zonder problemen toegang krijgen tot de rekening van een andere, hem onbekende Dexia-klant.

Het was ook geen probleem om transacties door te voeren, zoals bestendige opdrachten invoeren of overschrijvingen. Versweyveld kon, als hij dat wou, het geld op de rekening van de andere Dexia-klant overschrijven naar zijn eigen rekening.

Twaalf uur later had Versweyveld nog altijd toegang tot de rekening van de ander. Dexia, dat meteen door de redactie werd gewaarschuwd, onderzoekt de zaak. De bank kan nog niet vertellen of het gaat om een unieke vergissing of een systematische fout in zijn homebanking-module.

Een initiële analyse wijst in de richting van een menselijke fout. “Men heeft aan de verkeerde persoon een volmacht gegeven”, aldus een woordvoerder van Dexia. De bank heeft slechts weet van één eerder vergelijkbaar incident, enkele jaren geleden. Toen betrof het twee Dexia-klanten met dezelfde naam. De beveiligingsafdeling van Dexia onderzoekt het incident verder. Dexia zou de fout hebben rechtgezet, maar ten tijde van schrijven had Versweyveld nog altijd toegang tot rekeningen van de andere Dexia-klant.

Update 14u35: Uit het onderzoek van Dexia blijkt dat het inderdaad gaat om een menselijke fout bij het koppelen van rekeningen aan een nieuwe volmachthouder, die toevallig ook Versweyveld heet.

Met een bijdrage van Dominique Deckmyn, IT Professional.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business