Advertentie

Vraag
Momenteel ben ik de enige gebruiker van mijn pc, maar daar komt binnenkort verandering in. Ik heb een aantal harde schijven, zowel intern als extern en deze wens ik voor mij alleen toegankelijk te houden. Ik wil enkel de C: delen met andere gebruikers. Let wel, het is een deel van één harde schijf die opgesplitst is in C: en D. Bestaat er een programma waarmee ik kan instellen wie tot welke schijven toegang krijgt? Kunnen andere drives voor hen onzichtbaar worden gemaakt?
José Feys

Antwoord
Het is mogelijk gebruikers een eigen account te geven waarmee ze slechts toegang krijgen tot een deel van het systeem. Dit kunt u eenvoudig doen door een ‘Account met beperkte rechten’ aan te maken. Ga naar Configuratiescherm, Gebruikersaccounts en kies ‘Een nieuwe account maken’. Selecteer vervolgens ‘Beperkte mogelijkheden’. Dergelijke gebruikers kunnen alleen eigen bestanden, in de eigen Mijn documenten-map, bekijken of wijzigen. Ze kunnen dus in geen geval aan uw bestanden komen. Dit is veruit de eenvoudigste optie.

U kunt er ook voor kiezen om alle gebruikers op de pc beheerder te maken. Dan hebben ze wel toegang tot alle mappen en schijven, zelfs als u ze die toegang ontzegt. Ze zijn namelijk ook beheerder, en kunnen elke actie ongedaan maken. Een oplossing die u dan kunt gebruiken, is een programmaatje als TweakUI, dat gratis bij Microsoft te downloaden is. Gaat u vervolgens in dit programma naar My Computer/ Drives, dan kunt u bepaalde schijven (zoals C of D) uitvinken. Ze zijn dan niet meer te zien in de Verkenner, ook niet voor u. Een gewiekste gebruiker kan er echter nog altijd bij via de Opdrachtprompt.

Een andere en misschien de beste optie is: gebruikmaken van de in het NTFS-bestandssysteem ingebouwde mogelijkheden. Klik met de rechtermuisknop op een schijf of map in de Verkenner en kies Eigenschappen/ Beveiliging. Klik vervolgens op ‘Geavanceerd’ en haal het vinkje weg bij ‘Overneembare machtigingen van bovenliggend object aan dit object doorgeven’. Klik vervolgens op OK/ Kopiëren.

Ga nu naar Administrators onder ‘Namen van groepen of gebruikers’ en kies ‘Verwijderen’. Ga daarna naar Gebruikers en haal alle vinkjes weg in de kolom ‘Toestaan’. Andere gebruikers, zelfs als beheerder, kunnen nu niet meer in deze map. Maar let goed op: verwijder uw eigen gebruikersaccount niet, anders loopt u het risico dat u nooit meer in die map kunt. We raden u ook aan om de Windows-schijf niet op die manier te beveiligen, maar alleen andere schijven (met enkel gegevens) of bepaalde mappen.


Geen velden gevonden.