Advertentie

Microsoft gaat mensen de kans geven om software in een virtuele omgeving te testen. De softwaregigant volgt daarmee het voorbeeld van VMware, dat al langer gebruikers de kans geeft om uiteenlopende software als Linux en servertoepassingen gratis uit te proberen. Er kan onder meer geëxperimenteerd worden met de gloednieuwe Exchange 2007-server.

De software wordt verspreid via een kant-en-klare image in het Virtual Hard Disk (VHD)-formaat. Een gebruiker downloadt zo’n imagebestand en draait het binnen een virtualisatietoepassing als de nog te verschijnen Virtual Server 2005. VHD wordt gedekt door Microsofts Open Specification Promise, wat betekent dat in principe makers van openbrontoepassingen het Microsoft-formaat mogen ondersteunen. VMware distribueert images in een eigen verpakking die afspeelbaar is in de gratis te verkrijgen VMware Player.

Een imagebestand is te beschouwen als een volledige software-installatie die compleet autonoom van het onderliggende gast-OS draait. Het bevat doorgaans alle benodigde software, incluis een besturingssysteem en bijhorende applicaties. Alles is pre-geconfigureerd, wat betekent dat testers tijd uitsparen. Bijvoorbeeld omdat ze software niet moeten aanpassen aan de specifieke hardwareconfiguratie van hun testopstelling.

Een groot pluspunt is dat het testen van software niet langer een bedreiging is voor de stabiliteit van een pc. Vooral op beveiligingsgebied zijn er enorme voordelen.

Het VHD Test Drive Program van Microsoft gaat van start met een ruime schare imagebestanden. Onder meer BEA, Citrix, Dell, HP en Symantec doen mee – al blijft het aanbod voorlopig beperkt tot vier images van Microsoft-producten.

MS heeft zijn bekendmaking perfect getimed: een dag voor de start van de VMworld-conferentie in Los Angeles, waar VMware naar verwachting een reeks aankondigingen zal doen.

Advertentie