Advertentie

Het gerucht deed eind augustus al de ronde: Intel zou nog dit jaar een processor uitbrengen met vier rekenharten, gericht op consumenten. Dat gerucht klopt: de consumentenquad verschijnt in november en is een variant van de Core 2 Extreme.

Intel heeft de komst bevestigd en al meteen gezegd wanneer de chip verschijnt: november. Dat betekent in de praktijk dat consumenten er begin 2007 over kunnen beschikken, aangezien de eerste chips richting computerbouwers gaan.

De processor met vier cores moet vooral programmeurs, gamers en mensen met zware rekentaken aanspreken. Intel wil met de consumentenquad marktaandeel terugwinnen van concurrent AMD, dat in dat segment sterk vertegenwoordigd is. AMD plant voor “midden 2007” zelf ook een quadcore-processor.

Het toverwoord is prestaties per watt (PPW). Intel-baas Paul Otellini beloofde dat de chips die de komende jaren verschijnen, per incarnatie, een tot driehonderd procent betere PPW hebben dan voorgangers. Hij deed zijn uitspraken tijdens de Intel Developer Forum, die van 26 tot 28 september wordt gehouden in San Francisco.

Een van de manieren waarop Ottelini’s belofte moet worden waargemaakt is met een onderzoekschip die Intel presenteerde, de terascale research chip. Het is een proefopstelling van een processor met tachtig eenvoudige rekenharten, onderling verbonden met silicium-datakanalen die Intel via’s noemt.

De tachtig cores vormen samen weer een soort netwerk-op-een-chip en halen een teraflop aan rekensnelheid. De chip kan data theoretisch met een terabyte per seconde verwerken. De bandbreedte is zo groot dat huidige technieken niet voldoen. Intel werkt daarom aan chips die met laserlicht communiceren. Ook deze terascale-proefchip werkt op die manier.

Zover is het voorlopig nog niet. De Intel Core 2 Extreme quad-core processor komt in november op de markt, maar prijzen van het vierhartige monster zijn niet bekend.

Advertentie