Nieuws

Isabel ontvouwt internationale plannen

 

Acht Luxemburgse banken schakelen in 2007 over op de software van Isabel als e-banking platform voor bedrijven. Voor de Belgische onderneming moet dit de eerste stap worden in een Europese expansie.

Isabel werd in 1995 opgericht door de grote Belgische banken. Via Isabel bouwden zij een gemeenschappelijk e-banking platform uit. Dat is in Europa een vrij uitzonderlijke situatie: elders bouwden de meeste banken hun eigen systemen. Nu het Europese betaalverkeer steeds meer wordt geïnternationaliseerd, hoopt Isabel zich te kunnen opwerpen als een Europese speler voor banken die hun eigen systeem niet verder willen aanpassen en uitbouwen. De huidige aandeelhouders – Dexia, Fortis, KBC en ING – zijn zelf al lang geen (puur) Belgische organisaties meer. Voor een aantal van die aandeelhouders voerde Isabel al internationale projecten uit.

De stap naar Luxemburg is niet zo groot. Ook in dat land bestond al een gemeenschappelijk platform, MultiLine (met een aantal van dezelfde banken die ook in Isabel zitten). MultiLine was aan vervanging toe, en de acht banken opteren voor de nieuwe, internationale versie van het Isabel systeem. Voor Luxemburg zal dat systeem gebouwd en beheerd worden door Cetrel. Het zal worden voorzien van het Luxemburgse beveiligingssysteem voor bedrijven, LuxTrust. Vanaf midden 2007 wordt het in gebruik genomen.

Isabel wil zijn systeem naar andere banken toe in drie vormen aanbieden: als software die kan worden aangepast aan de specifieke wensen van de bank, als een ASP-dienst die door de bank wordt beheerd, of als een volledig geoutsourcete dienstverlening (de manier waarop Isabel in België werkt).

E-facturatie
In België is Isabel al enkele jaren aan het uitbreiden. Zo biedt het bedrijf naast betalingen ook de mogelijkheid om facturen te ontvangen en versturen. Momenteel loopt een proefproject om ook facturen naar de consument te kunnen versturen, die zouden aankomen in het eigen e-banking pakket van de klant. Dat systeem, ZoomIt, zou begin 2007 uitkomen en zou de concurrentie aangaan met het systeem van Certipost, MyCertipost.

Isabel zag zijn omzet vorig jaar groeien tot 37,3 miljoen euro, van 33,1 miljoen in 2004. Er werken op dit moment 106 mensen, maar dat zouden er weldra 130 worden. Managing director Philippe Dubois meent dat de Europese expansie gefinancierd kan worden uit de eigen middelen. Het openstellen van de aandeelhoudersstructuur wordt volgens hem momenteel niet overwogen.

Philippe Dubois wil geen harde cijfers plakken op de expansieplannen. Hij zegt wel dat Isabel binnen twee jaar 60% meer klanten wil voor zijn e-banking systeem. Directeur sales & marketing Jan Geets merkt op dat Isabel in de eurozone in feite geen rechtstreekse concurrenten heeft. Er zouden een aantal relatief kleine softwareontwikkelaars zijn die e-banking software aanbieden, en grote integratoren als IBM kunnen het e-banking proces outsourcen. ‘Maar geen enkel ander bedrijf in Europa heeft het hele platform’, aldus Geets.

Jan Geets gaat ervan uit dat de Europese banken de komende jaren erg geneigd zullen zijn om hun betaalsysteem voor bedrijven uit te besteden. Het is een periode met grote veranderingen in de banksector, onder meer de creatie van de SEPA (Single European Payment Area). Vooral in de transitieperiode moeten banken nog rekening houden met vele afzonderlijke plaatselijke of merkgebonden standaarden.

De ontwikkeling van de internationale versie van het Isabel platform, heeft 13 miljoen euro en 150 manjaar gekost. Er wordt een nieuw datacenter voor uitgebouwd in Nederland door GetronicsPinkRoccade.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business