Nieuws

Geen HD DVD- én Blu-ray-speler bij LG

 

Elektronicagigant LG acht het onwaarschijnlijk dat het op korte termijn een speler uitbrengt die zowel HD DVD- als Blu-ray-films afspeelt. Technisch is zo’n combospeler wel mogelijk, maar op juridisch vlak zijn er aanzienlijke hindernissen. De consortia achter de twee concurrerende videostandaarden lusten elkaar rauw en weigeren licenties af te leveren voor een universele speler.

In januari gaf ook Samsung te kennen dat een speler die zowel HD DVD als Blu-ray aankan (nog) niet op het menu stond. Eerder zei de Koreaanse onderneming wel plannen te hebben voor een toestel dat beide formaten lust. Die plannen werden afgevoerd nadat de gesprekken rond licenties op HD DVD als Blu-ray maar niet uit het slop raakten, aldus Samsung.

Analisten denken dat het gebrek aan een universele videospeler op korte termijn geen ramp is. Zowel Blu-ray- als HD DVD-toestellen zijn nog dure nicheproducten die alleen zijn weggelegd voor mensen die veel geld besteden aan hun thuisbioscoop. Die groep van early adopters wacht sowieso niet op een combotoestel, zegt Steve Baker van marktonderzoeker NPD Group.

Maar voor de grote doorbraak van de dvd-opvolgers is een universele speler wellicht cruciaal. Uit onderzoeken blijkt immers dat consumenten schrik hebben om opgezadeld te raken met de verkeerde technologie en liever een combotoestel kopen. Er wordt dan vaak verwezen naar de strijd tussen VHS en Betamax, toen eigenaren van Betamax-machines uiteindelijk in de kou bleven staan en nergens videofilms konden huren of kopen.

Maar misschien duikt er nog een oplossing op: Warner onderzoekt of het mogelijk is een universele schijf te ontwikkelen. Eén schijf zou dan probleemloos afspelen in dvd-, HD DVD- en Blu-ray-spelers. Goed nieuws voor consumenten en voor videomakers, want zij hoeven dan niet drie verschillende versies van dezelfde kaskraker in de winkelrekken te leggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business