Als u op zoek bent naar een tapedrive, dan is de Sony StorStation AITi390S een zeer aantrekkelijke keuze. Bij de technisch goed verzorgde drive krijgt u ook een licentie voor een redelijk uitgebreid back-uppakket van Symantec.

Advertentie

Om te voldoen aan de vraag naar betrouwbare opslag van middelgrote servers heeft Sony nieuwe opslagdrives op de markt gebracht. We bekijken de StorStation AITi390S die een opslagcapaciteit biedt van 150 GB zonder compressie.

Het meest conservatieve hardwaresegment is ongetwijfeld dat van de tapedrives. Deze apparaten zijn exclusief bedoeld voor het maken van geplande back-ups en het beheer van grote archieven – geen bezigheid waarbij grote risico’s te verantwoorden zijn om een paar euro’s uit te sparen.

De AIT-drives van Sony hebben een reputatie hoog te houden en staan bekend als geavanceerder dan hun tegenhangers van Exabyte (Mammoth) en Quantum (DLT). Onze interne SCSI-drive (Ultra 160 LVD/SE-interface) wordt geleverd met Symantecs Backup Exec Quick Start, verwisselbare frontjes en een montagerail voor de inbouw in een HP Proliant-server.

Standaard laat de drive zich monteren in een halfhoge 5,25-inch of in een dubbele 3,5-inch bay. Die maat maakt de drive populair ten opzichte van de concurrentie.

Behalve een lager profiel biedt de StorStation AITi390S ook technische voordelen ten opzichte van de concurrentie. Als een AIT-drive is aangesloten in een toegewijde server, zijn er snelheden van 18 MB/s haalbaar.

Op ons testsysteem, een normale desktopcomputer, komen we helaas niet verder dan 5 MB/s, maar deze meting is niet relevant, aangezien ons station niet geoptimaliseerd is voor dergelijk dataverkeer.

Het grootste voordeel van de AIT-3ex-reeks zit hem in een hogere betrouwbaarheid ten opzichte van de concurrentie. De tapedrive heeft een gemiddelde gebruiksduur van de koppen van 50.000 uur, waar die van de concurrente gemiddeld 35.000 uur bedraagt. Daarnaast zijn de tapes zelf sneller leesklaar, wat ze zeer bruikbaar maakt voor langetermijnopslag in een door een robot aangestuurd tapearchief. Als laatste zijn oudere AIT-tapes leesbaar in nieuwere drivemodellen, wat meer continuïteit oplevert.

Sony StorStation AITi390S

Prijs: 1.694 euro [september 2006]

Advertentie