Als zeer vroeg voorproefje is Songbird al best aardig. Volwaardig is het echter nog niet.

Advertentie

Vorig jaar werden de eerste details bekend over het Songbird-project, dat de ‘Firefox onder de mediaspelers’ wil worden. Er is weer een (nog altijd onrijpe) versie van Songbird uitgekomen.

De makers houden zelf flinke slagen om de arm: het pakket is nog zeker geen waardige vervanging voor bestaande muziekspelers, stellen ze zelf. Versie 0.1.1 bèta bewijst dat ze op de goede weg zijn. De stabiliteit en functionaliteit zijn sinds de vorige keer dat Songbird werd besproken sterk verbeterd.

[download_file]
De in chic zwart uitgevoerde speler bevat een groot browservenster (de software baseert op Firefox-technologie) en biedt meteen aan de lokale computer op mediabestanden te doorzoeken. Verder biedt deze vroege versie al links naar een keur van muziekgerelateerde sites. Prettig is dat Sony’s Connect-site gewoon toegankelijk is, terwijl Firefox-bezoekers normaliter een boodschap krijgen dat ze met Internet Explorer moeten terugkomen.

Aardig daarbij is dat Songbird zelf bekijkt welke muzikale inhoud een site biedt: mp3-bestanden of andere playlists komen automatisch in een lijstje onderaan de pagina, waarna deze naar wens afgespeeld of gedownload kunnen worden.

Songbird heeft als ambitieus (en mogelijk onhaalbaar) doel gesteld om met alle populaire online muziekwinkels te kunnen samenwerken, alsmede alle gangbare muziekspelers te kunnen vullen. Er is goed gekeken naar iTunes, waar de opmaak sterk op lijkt. Ook de wijze waarop de lokale muziekbibliotheek is ingericht doet denken aan de – gesloten – muziekspeler van Apple.

Songbird is open bron en moet uiteindelijk op veel systemen (tot Windows 98SE aan toe) werken. Versies voor Linux en Mac OS X zijn in de maak en worden volgens de makers “binnen enkele weken” verwacht. De software draaide redelijk op onze testmachine, al hebben we Songbird niet heel erg zwaar op de proef gesteld.

De makers waarschuwen voor crashes en ander onverwacht gedrag en adviseren niet om het pakket nu al tot hoofdspeler te bombarderen.

Windows 98SE/ME/XP/2000/2003

Advertentie