Advertentie

De dvd-industrie is een zooitje. Terwijl veel mensen nog best tevreden zijn met de gewone dvd, krijgt deze binnenkort concurrentie van twee nieuwe standaarden: Blu-ray en HD-DVD. Warner zal op 26 september de eerste filmstudio worden die een film, Lake House, in drie dvd-formaten uitbrengt.

Tegelijkertijd werken twee toptechneuten van Warner aan een veel praktischere oplossing. Alan Bell and Lewis Ostrov bedachten een dvd-schijfje waarop de film in alledrie de standaarden kan worden gebrand.

De Blu-ray laser gebruikt een 405 nanometer golflengte om data te lezen die 0,1 millimeter onder het oppervlak van een dvd is gebrand. HD-DVD gebruikt dezelfde golflengte, maar leest data op 0,6 mm onder het oppervlak.

Warner wil nu een schijfje maken met een speciale Blu-ray bovenlaag. Deze moet net genoeg blauw licht reflecteren om door de Blu-ray speler te kunnen worden gelezen, maar ook genoeg licht doorlaten zodat de HD-DVD speler de Blu-ray-laag negeert en naar de onderliggende HD-DVD-laag kijkt.

Op de andere kant van het dvd-schijfje kan de film dan in de huidige dvd-standaard worden gebrand, zodat ook conventionele dvd-spelers met het schijfje overweg kunnen.

De productiekosten van zo’n triple-standard dvd liggen hoger dan die van een gewone dvd, maar het is nog altijd goedkoper één zo’n dvd te maken dan drie onafhankelijke schijfjes. Bovendien puilen de winkels dan niet uit met drie versies van elke film.

In de Verenigde Staten heeft Warner al patent aangevraagd op zijn triple-standard dvd. Het zal echter nog wel geruime tijd duren voor de vondst commercieel toepasbaar is. Wat ons betreft kan dit niet vroeg genoeg gebeuren…

Advertentie