Nieuws

Universal neemt YouTube op de korrel

 

‘s Werelds grootste platenfirma, Universal Music Group, heeft aangegeven dat het YouTube en MySpace gaat aanklagen wegens het schenden van auteursrecht. Op deze populaire websites zijn vrijwel alle videoclips die ooit zijn gemaakt terug te vinden.

Een flink deel van de artiesten in de clips is ondergebracht bij Universal, wat volgens topman Doug Morris niet zonder gevolgen kan blijven. Tijdens een toespraak voor investeerders liet Morris doorschemeren dat er binnenkort actie is te verwachten.

YouTube (video’s) en MySpace (een online hangplek) zijn voorbeelden van user-generated media – sites die bouwen op wat gebruikers allemaal online zetten. De meeste nemen het daarbij niet zo nauw met het auteursrecht en uploaden videoclips, stukken uit populaire series en zelfgemaakte video’s.

Om te voorkomen dat gebruikers integrale series online zetten, heeft YouTube een beperking in de lengte van filmpjes ingevoerd. Bij MySpace kunnen gebruikers favoriete muziek online zetten, maar kunnen bezoekers die niet downloaden. Althans, tot de komst van MySpace MP3 Gopher, waarmee van beveiligde MySpace-pagina’s toch een mp3’tje valt te plukken.

Universal is voorlopig nog in onderhandeling om muziek(video’s) van artiesten tegen betaling online te zetten via YouTube en MySpace. Of dat tot tastbare resultaten leidt is de vraag, wat de omineuze taal van topman Morris verklaart.

Het immens populaire YouTube heeft het afgelopen jaar met diverse partijen contracten gesloten om illegaal gepubliceerde inhoud te verwijderen, waarna het vervolgens tegen betaling opnieuw online kwam. Volgens YouTube worden elke dag zeventig miljoen filmpjes bekeken.

Volgens Morris heeft de muziekindustrie “een harde les” geleerd in de jaren tachtig van de vorige eeuw. “MTV kon, vrijwel voor niets, een bedrijf opbouwen dat nu meerdere miljarden waard is, dankzij onze muziek”, aldus Morris.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business