KPN neemt de Nederlandse tak van de Italiaanse internetaanbieder Tiscali over. KPN’s marktaandeel in breedbandinternet in Nederland stijgt daarmee naar maar liefst 48 procent.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet de overname nog goedkeuren. Doorgaans wordt een maximaal marktaandeel van vijftig procent aangehouden. Boven die grens heeft een bedrijf te veel macht op de markt, waardoor de kans op gezonde concurrentie in gevaar komt. KPN zal dus behoorlijk dicht bij deze grens komen.

Het telecombedrijf betaalt 255 miljoen euro in contanten voor 276.000 adsl-klanten en 126.000 inbelklanten. Ook neemt KPN het kabelnetwerk over van Tiscali Nederland. Dit netwerk overlapt momenteel deels dat van KPN.


De overname van Tiscali in Nederland is de zoveelste van KPN. Eerder kocht het al de internetaanbieders Hccnet, Cistron, Enertel, Demon en Speedlinq.

De positieversterking is extra belangrijk omdat Warburg Pincus en Cinven, eigenaar van Multikabel, onlangs Casema en Essent Kabelcom opkocht. De drie kabelaanbieders worden samengevoegd. Het nieuwe bedrijf heeft een marktaandeel van 39 procent.