In de nacht van 10 op 11 december 2006 komt er een eind aan 55 jaar analoge televisie in Nederland. De publieke omroepen zullen hun programma’s dan alleen nog digitaal uitzenden.

De Tweede Kamer is daar vandaag mee akkoord gegaan. De overstap van analoge naar digitale ethertelevisie is twee weken later dan eerder werd aangekondigd. Dat geeft de mensen die hun televisiesignaal binnenkrijgen met een spriet- of een harkantenne nog drie maanden de tijd om te zorgen voor een alternatief.

Nederland is het eerste land in Europa dat volledig overschakelt naar digitale ethertelevisie. Momenteel zijn 74.000 huishoudens nog afhankelijk van analoge televisieontvangst; 220.000 als ook vakantiehuisjes en tweede toestellen worden meegerekend. Zij maken slechts één procent uit van het totale aantal kijkers.

28.000 huishoudens kunnen op hun huidige locatie geen kabeltelevisie ontvangen. Aangezien het bereik van digitaal ethernet (Digitenne) vooralsnog slechts een fractie van Nederland beslaat, is voor die huishoudens internet of satelliet momenteel de enige optie.

Minister Van der Hoeven (OCW) en minister Wijn (Economische Zaken) starten per direct een landelijke voorlichtingscampagne over de omschakeling. De site is er al: www.signaalopdigitaal.nl. Binnenkort worden er folders verspreid en komen er radiospots en advertenties in dagbladen. Ook Postbus 51 biedt informatie.