Het onlangs verschenen iTunes 7 levert bij sommige gebruikers problemen met geluidskwaliteit op. In diverse fora wordt geklaagd over krakende en vervormde audio. In sommige gevallen is dat met een trucje te omzeilen.

In Apples eigen discussieforum klagen gebruikers over vervorming zodra de geluidskaart naast een iTunes-deuntje een ander geluid moet laten horen, zoals een systeemgeluid. Ook in Nederlandse fora zoals macosx.nl duiken klachten op over de audiokwaliteit.

Er is een oplossing die regelmatig succes lijkt te hebben: sluit iTunes 7 af en ga naar de instellingen voor QuickTime. Kies daar het tabblad ‘Audio’ en zorg dat QuickTime staat ingesteld op 16-bit en 44.1 KHz. Bevestig de instellingen en sluit QuickTime af.

Daarna zou in iTunes 7 de audio weer als vanouds spelen. Andere klachten gaan over een harder volume, zodra een videofilmpje in iTunes 7 wordt afgespeeld. Het volume is daarna zoveel hoger dat gewone nummers overstuurd raken.

Wie nog niet aan de upgrade is begonnen, kan wellicht kijken welk antwoord Apple op de klachten formuleert. Doordat oudere iTunes-installatiebestanden nauwelijks voorhanden zijn, is een downgrade van iTunes 7 naar versie 6 niet eenvoudig.