Nieuws

Microsoft stopt samenwerking met BSI Systems

 

Het leek een goed idee: bedrijven een brief met Microsoft-logo sturen waarin hun illegale softwaregebruik werd aangeklaagd. Deze stunt van BSI Systems komt de computerverkoper uit Turnhout echter duur te staan.

“Omdat Microsoft vindt dat de activiteiten van BSI Systems zijn reputatie negatief hebben beïnvloed en om een herhaling van dergelijke praktijken te vermijden, werd besloten om de partnerovereenkomst met dit bedrijf op te zeggen”, zegt Xavier Lamote, directeur van de KMO-afdeling van Microsoft.

De schrapping door Microsoft komt niet geheel onverwacht. De softwaregigant stond onder zware druk van andere Microsoft-partners om de BSI Systems-actie te bestraffen. Ook Unizo zou op het hoogste niveau bij Microsoft België geklaagd hebben over de werkwijze van de Turnhoutse verkoper.

Maar ook zonder druk van de partners had Microsoft actie ondernomen, benadrukt Lamote. “Microsoft heeft zich van meet af aan volledig gedistantieerd van deze campagne, die absoluut niet strookt met de waarden die de onderneming hanteert in zijn relatie met de markt”, aldus de softwaregigant.

In eerste instantie eiste Microsoft een stopzetting van de campagne en moest BSI Systems een rechtzetting sturen naar iedereen die de oorspronkelijke dreigbrief ontving. In de nieuwe mailing werden de anonieme controles op softwarelicenties omschreven als “berustend op een misverstand”.

De rechtzetting werd ondertekend door BSI Systems-zaakvoerder Pedro Leistra. Toen vorige week een storm van kritiek losbarste over de mailing, was Leistra nog overtuigd dat Microsoft niet sterk zou reageren. De verwijdering van het Microsoft-logo en wat inhoudelijke aanpassingen zouden voldoende zijn.

Een misrekening, want Microsoft reageert wel fel. De schrapping van de status als Microsoft Certified Partner heeft significante gevolgen. Ze verliezen veel voordelen, zegt Lamote: “Technische ondersteuning, training, hulp bij sales- en marketing, en licenties voor intern gebruik.” BSI Systems mag ook niet langer uitpakken met het Certified Partner-logo. Pc’s met Windows aanbieden mag nog wel. Volgens Microsoft is dat het gevolg van de vrije markt; iedere verkoper mag via de distributiekanalen Windows-licenties aankopen.”

Leistra hoopte wellicht dat zijn bedrijf te groot zou zijn om uitgesloten te worden. Lamote bevestigt dat BSI Systems onder meer onder de merknaam Nerio pc’s verkoopt – inderdaad een grote klant was voor Microsoft België. Wat de gevolgen voor de inkomsten van Microsoft België gaan zijn, is nog niet bekend. “Dat zal de toekomst uitwijzen, en we zullen met de andere Certified-partners werken om het op te vangen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business