We hebben weinig kunnen ontdekken dat de RSA-30 Powerful Server niet in zich heeft. Belangrijkste minpunten vinden we het ontbreken van een automatische back-uproutine en de niet helemaal betrouwbare RAID-controller.

Advertentie

De digitale woning kan niet bestaan zonder dat media gedeeld wordt over het thuisnetwerk. Daarvoor een ‘echte’ server in huis halen, is echter te veel van het goede. Gelukkig bestaat er ook zoiets als de RSA-30 Powerful Server.

Afgaande op wat dit plasticachtig torentje allemaal kan, heeft het zijn naam zeker niet gestolen: men neemt een klassieke router/firewall/switch en voegt daar een bestandsserver aan toe, vier USB-poorten en een resem handige serverfuncties.

Om de RSA-30 als bestandsserver in te zetten, moet u eerst twee IDE-schijven in het kastje schroeven. Dat gaat vrij moeizaam en meteen wordt duidelijk dat de bouwkwaliteit niet de hoogste prioriteit genoot bij het ontwerp van deze server.

Er is plaats voor een tweede schijf en in dat geval kunt u kiezen voor RAID-0 of RAID-1. Hebt u daar niet genoeg aan, dan zijn er de USB-poorten waar u externe harde schijven aan hangt of een printer voor gedeelde toegang. De configuratie van de RSA-30 Powerful Server gebeurt volledig via de webinterface.

Echt uniek is de mogelijkheid om een externe USB-schrijver (cd/DVD) aan de RSA-30 Powerful Server te hangen. U spreekt vervolgens vanuit de webinterface de schrijver rechtstreeks aan om zo back-ups te maken zonder tussenkomst van een pc. Met de vele gigabytes aan opslagnoden van vandaag vrezen we echter dat deze functie niet veel gebruikt zal worden. Men had beter een volautomatisch back-upsysteem voorzien om gegevens periodiek te kopiëren naar een externe harde schijf. Heel wat andere NAS-oplossingen hebben deze functionaliteit wel aan boord.

We zijn ook minder gelukkig met het RAID-systeem dat in de praktijk niet echt betrouwbaar blijkt: bij het uitvallen van één schijf in RAID-0 lukt het ons niet om het volume te herstellen omdat de RSA-30 Powerful Server na een tijdje niet meer reageert. En het terugschakelen van de RAID-modus naar één enkele schijf wordt nergens beschreven en krijgen we ook niet voor elkaar.

RSA-30 Powerful Server
Prijs: 289 euro [augustus 2006]