Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC maakte Apple het laatste ontbrekende stuk Intel-hardware bekend. Tegelijk lichtte Steve Jobs een tipje op van de sluier van Leopard, de volgende versie van Mac OS X.

Apple gebruikte WWDC om zijn overstap naar Intel af te ronden, met de introductie van de nieuwe Mac Pro (de opvolger van de Power Mac) en de vernieuwde Xserve. De Mac Pro krijgt twee Intel Xeon ‘Woodcrest’ processors aan boord. Deze zijn gebaseerd op de Core 2-micro-architectuur, wat Apple toelaat hun machines ‘quad’ te noemen (tweemaal een dual-core processor).

De Woodcrest heeft veel minder koeling nodig dan de PowerPC G5, zodat de koelonderdelen in de Mac Pro veel compacter zijn dan in de Power Mac G5. Apple gebruikt de vrijgekomen ruimte voor meer opslagruimte (maximaal 4 harde schijven en 2 optische drives), 4 full-size PCI Express slots en een dubbelbreed grafisch slot.

De standaardconfiguratie (2x 2,6 GHz, 25G GB HD, GeForce 7300GT en 16x SuperDrive) komt op 2.499 dollar, terwijl volgens Apple een vergelijkbare configuratie bij Dell op 3.448 dollar uitkomt. Ook de Xserve krijgt de nieuwe Xeon aan boord, en hier wordt de vrijgekomen ruimte gebruikt voor een redundante stroomvoorziening – een essentieel onderdeel voor een server.

Met de introductie van de Mac Pro en de nieuwe Xserve heeft Apple op acht maanden tijd zijn hele productgamma op Intel overgezet.

De grote blikvanger in Mac OS X Leopard wordt Time Machine, een automatisch geavanceerd back-upsysteem. Het maakt continu back-ups (op een externe harde schijf of een server) van het hele systeem – OS, applicaties, instellingen en documenten. Time Machine kan een heel systeem herstellen,
maar ook afzonderlijke documenten.

Het toont in een 3D-weergave alle vorige ‘statussen’ van het systeem, en u kunt via een tijdlijn navigeren naar bijvoorbeeld de dag voordat u een document verwijderde dat u nu toch weer nodig blijkt te hebben. Het werkt ook in applicaties: u kunt bijvoorbeeld vanuit iPhoto een verwijderde foto herstellen, of de wijzigingen aan een adreskaart in Adresboek ongedaan maken.

Verder krijgt Leopard een ingebouwde virtuele desktop, Spaces. Dit laat u toe om applicaties te groeperen op maximaal vier desktops, en daartussen met sneltoetsen te navigeren. De Mail-applicatie biedt ondersteuning voor ‘stationary’- briefpapier in HTML-mailformaat waarmee u snel een aantrekkelijke layout aan mail kunt geven.

Mail ondersteunt nu ook To Do-lijsten, en met Notes kunt u snel notitites maken. De videochat-applicatie iChat kan nu ook de coole PhotoBooth-effecten toepassen, en u kunt een foto of video als achtergrond gebruiken. Nuttiger is de mogelijkheid om in een videochat een fotoslideshow of een Keynote- presentatie te tonen en van commentaar te voorzien.

Voor ontwikkelaars wordt CoreAnimation erg interessant: een nieuwe technologie om geanimeerde applicaties op basis van lagen tekst, beelden, video of OpenGL-content te ontwikkelen. Met Dashcode moet het dan weer gemakkelijker worden om desktop-widgets te schrijven. Cool is de ‘Webclip’- widget, die eindgebruikers toelaat om een stuk van een webpagina op te slaan als een widget.

Zo kunt u zelf bijvoorbeeld een widget maken van de dagelijkse Dilbert- cartoon, of eentje dat een eBay-veiling in de gaten houdt. Leopard komt in de lente van 2007 op de markt – niet lang dus na de aangekondigde lanceerdatum van Windows Vista. Het laat Apple alvast toe om uit te pakken met de slogan ‘Mac OS X Leopard. Introducing Vista 2.0’.

Bovendien bevat Leopard volgens Apple nog heel wat ‘top secret’ features die het nog niet op WWDC toonde, zogezegd om Microsoft niet de kans te geven hen te kopiëren. Het kan de nieuwsgierigheid naar Leopard alleen maar aanwakkeren.