Nieuws

Nieuwe open source-licentie zorgt voor verdeeldheid

 

Op 27 juli werd de tweede draft van de nieuwe, derde versie van de GPL-licentie gepubliceerd door de Free Software Foundation. De nieuwe versie van de licentie bevat meer dan een louter cosmetische aanpassing van de reeds vijftien jaar oude GPL2.

Zo werd het principe ingevoerd dat een onderneming die GPL-software verdeelt, afziet van alle rechtsvorderingen in verband met mogelijke octrooischendingen in die software. Meer nog: indien een onderneming een rechtszaak start wegens schending van een octrooi opgenomen in software die onder de GPL valt, dan verliest die onderneming met onmiddellijke ingang het recht om deze software nog verder te gebruiken.

Ook een ander recent probleem wordt aangekaart door de nieuwe versie, namelijk digital rights management (DRM), dat volgens de Free Software Foundation nodeloos zorgt voor een beperking van de rechten van de gebruikers. Ondernemingen die van open source software gebruik maken en daarbij DRM implementeren, moeten onder de nieuwe versie van de GPL bovenop de broncode ook alle hardware en softwaresleutels meedelen om gebruikers in staat te stellen de software te kunnen aanpassen.

Deze nieuwe bepaling werd opgenomen als reactie tegen ondernemingen (zoals de producent van digitale videorecorders TiVo) die weliswaar producten maken op basis van open source software, maar verhinderen dat gebruikers de software kunnen aanpassen doordat de hardware enkel programma’s uitvoert die digitaal ondertekend zijn door TiVo.

Ook al verplicht GPL versie 2 de producent om de broncode ter beschikking te stellen, dit is de facto waardeloos omdat aangepaste software zonder de nodige sleutels toch niet kan worden afgespeeld. Dit misbruik van de achterpoortjes van de GPL gaat regelrecht in tegen de filosofie van de Free Software Foundation.

Dit is waarom GPL versie 3 verplicht om ook de sleutels mee te leveren. Precies op dat vlak zorgt de nieuwe versie echter voor verdeeldheid, omdat de nieuwe clausules geen genade vinden in de ogen van Linus Torvalds. Hoewel Torvalds naar eigen zeggen ook geen voorstander is van DRM, wil hij zich niet mengen in de politieke kruisvaart van de Free Software Foundation (in het bijzonder de enigszins excentrieke Richard Stallman).

Volgens Torvalds kunnen ondernemingen er wel degelijk belang bij hebben om apparatuur te bouwen die enkel bepaalde software kan afspelen en is het niet aan de software-ontwikkelaars om hardware-ontwikkelaars de les te lezen. Torvalds zal daarom blijven gebruik maken van versie 2 van de GPL en zal met andere woorden niet verhinderen dat ontwikkelaars DRM inbouwen in aangepaste Linux-kernels.

>Het is overigens niet de eerste keer dat de Fin Torvalds – die meer pragmatisch en minder filosofisch gericht is – zich kritisch uitlaat over de GPL. Als grondlegger van Linux kan Torvalds mening niet worden onderschat en zijn uitspraken lijken mij een teken aan de wand.

Hoewel ik het als jurist apprecieer dat de GPL werd opgeschoond en internationaler werd gemaakt, vrees ik dat de interessante symbiose tussen de commerciële wereld en de open source-wereld dreigt verstoord te worden door de nieuwe versie van de GPL. Versie 2 kreeg al veel kritiek wegens zijn ‘virale’ effecten en de nieuwe versie gooit nog verder olie op het vuur door anti-octrooi- en anti-DRM-clausules.

Hoe lovenswaardig sommige ideeën ook zijn, voor bepaalde ondernemingen zal dit een brug te ver zijn, waardoor de nood aan alternatieve open source-licenties mijns inziens des te groter zal worden.

Patrick Van Eecke is advocaat, gespecialiseerd in IT-recht. Hij doceert tevens aan Queen Mary University (Londen) en
Universiteit Antwerpen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business