Nieuws

Linux-desktop start charmeoffensief

 

Het GNOME-project opent op SpreadGNOME.org een website die gebruikers naar de grafische desktop voor Linux moet lokken. Het initiatief is geïnspireerd op het voorbeeld van Mozilla, al is de uitvoering minder blits. De initiatiefnemers hopen dat – net zoals bij Spread Firefox – gebruikers zullen meewerken aan de verspreiding en marketing van de software.

Een prangende vraag is wel: wie is het doelpubliek van SpreadGNOME? Computergebruikers in het algemeen of Linux-gebruikers die momenteel voor de concurrerende KDE-desktop kiezen? Door te opteren voor een ‘verspreid-GNOME’-campagne in plaats van ‘SpreadLinux’, lijken de initiatiefnemers eerder voor het laatste te gaan.

Hoewel er geen sprake is van een echte concurrentiestrijd tussen GNOME en KDE, is er toch wel een zekere rivaliteit. Dat bleek onder meer uit de discussie die ontstond nadat Linux-uitvinder Linus Torvalds zijn voorkeur voor KDE uitsprak. KDE wordt echter door sommige delen van de openbrongemeenschap verguisd omdat het gesloten code bevat.

Via SpreadGNOME proberen de initiatiefnemers onder meer ontwikkelaars van Linux-distributies te overtuigen hun Live-cd’s [een demonstratieschijf die rechtstreeks van de cd-rom Linux opstart, nvdr] op basis van GNOME te bouwen.

De rivaliteit en het bestaan van twee volwaardige desktops voor Linux zorgen echter vaak voor verwarring bij beginnende gebruikers. Een aantal Linux-distributies probeert dat probleem dan weer te vermijden door tijdens de installatie de GNOME- of KDE-vraag te ontwijken. Zo standaardiseerde de populaire Ubuntu-distributie op GNOME – al is er wel een alternatieve editie op basis van KDE, Kubuntu genaamd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business