Nieuws

Wat geven overheidsdiensten uit aan IT?

 

De IT-uitgaven van de federale overheidsdiensten stegen dit jaar met ruim 8,3 miljoen euro in vergelijking met 2005. Vooral nieuwe projecten, zoals FedCom en e-HR, liggen aan de basis van deze lichte toename van 3 procent.

Alfons Boon, waarnemend voorzitter van de Federale Overheidsdienst Budget en Beheerscontrole bevestigt dat ook de voorgaande jaren de totale IT-uitgaven bij de federale administraties toenamen: ‘De laatste vijf jaar doen we significante inspanningen om de ruime informatica-omgeving waarin de overheid werkt te verbeteren.’

Alles samen loopt het totale toegewezen IT-krediet dit jaar op tot 313,6 miljoen euro. De cijfers over de IT-uitgaven van de federale overheidsdiensten die IT Professional kon inkijken behandelen de werkings- en investeringsuitgaven en een restcategorie ‘andere IT-projecten’ voor de jaren 2005 en 2006.

Opmerkelijke vaststelling: de totale werkingsuitgaven voor informatica bleven nagenoeg gelijk. Deze budgetcategorie omvat naast het onderhoud van de informatica ook een aanzienlijk deel consultancy. Of dit betekent dat ook de verhouding tussen dit onderhoud en de consultancy gelijk gebleven is, valt niet op te maken.

Wel komen er een aantal interne budgetverschuivingen aan het licht. Zo kreeg de Federale Overheidsdienst Financiën, de mammoet onder alle FOD’s, dit jaar 9,6 miljoen euro minder IT-werkingskredieten ter beschikking – een daling van ongeveer 19 procent in vergelijking met het jaar voordien. Een ‘verlies’ dat Financien grotendeels goedgemaakt ziet via IT-kredieten voor Coperfin, de Copernicushervorming voor Financiën, die een stijging van ruim 6,5 miljoen euro met zich meebrengen.

De totale kredieten voor investeringen in hard- en software stegen, in vergelijking met vorig jaar, met ruim 3 miljoen euro. Een surplus dat voornamelijk op rekening komt van – jawel, opnieuw – de FOD Financiën. De grootste relatieve stijger is zonder meer de Federale Overheidsdienst Budget en Beheerscontrole (B&B), gevolgd door de FOD Mobiliteit en Vervoer.

‘Als je niks hebt en je stijgt, dan stijg je in relatieve termen natuurlijk ook’, nuanceert Boon, de topman van de FOD B&B. De stijging bij Mobiliteit is dan weer te wijten aan de goedgekeurde kredieten van bijna 2 miljoen euro voor de opstart van een project rond de traceerbaarheid van voertuigen. Het verschil met vorig jaar is vooral te verklaren door de start van zeer specifieke projecten, zoals FedCom en e-HR.

Het FedCom-project van de FOD Budget en Beheerscontrole moet een nieuw boekhoudsysteem opleveren voor de federale overheidsdiensten, terwijl e-HR van de FOD Personeel & Organisatie moet zorgen voor een elektronisch gestuurd personeelsmanagement. Beide projecten zijn goed voor een totaalbudget van 30 miljoen gespreid over een vijftal jaren.

‘Nu springen deze beide projecten eruit omdat ze van een vrij laag niveau vertrekken’, verduidelijkt Boon, ‘maar Financiën heeft elk jaar een dossier
dat qua contractcapaciteit tegen de 30 miljoen euro zit en over een vijf à zes jaren loopt.’ Al moet gezegd dat deze beide overheidsopdrachten nog niet
werden toegewezen (zie ook IT Professional 4).

‘Als de kredieten niet gebruikt worden, is dat een meevaller voor de schatkist’, besluit Boon, die eraan toevoegt dat deze kredieten dan uiteraard wel weer in de begroting voor 2007 moeten worden ingeschreven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business