Nieuws

Beroering over nieuwe versie GPL

 

De open source-gemeenschap is verdeeld over een nieuwe versie van General Public License (GPL), de licentie die onder meer voor Linux wordt gebruikt. Dreigt er een breuk tussen fundi’s en realo’s in de open source-wereld?

Linus Torvalds, de vader van Linux, bond de kat de bel aan met scherpe kritiek op het werk van de Free Software Foundation.
De FSF is de organisatie van Richard Stallman. Hij was in 1984 de grondlegger van het GNU-project om een vrij beschikbare
versie te ontwikkelen van het besturingssysteem Unix.

Toen Linus Torvalds begin jaren ’90 Linux ontwikkelde, maakte hij daarbij niet alleen gebruik van heel wat bestaande GNU software, maar ook van het daarbij horende General Public License. De geschiedenis van Richard Stallman, Linus Torvalds en Linux zijn dus nauw met elkaar verweven.

De GPL-licentieformule bepaalt onder meer dat wie gebruik maakt van programmacode die onder GPL valt, het resulterende programma ook onder GPL beschikbaar moet maken. Dit wordt wel eens beschreven als het ‘virale’ effect van GPL. In januari 2006 publiceerde de FSF een ontwerptekst voor een nieuwe versie van de licentie, GPL3.

Dat ontwerp bevatte een aantal controversiële nieuwe passages. Opvallend was vooral de bepaling dat elke vorm van digitaal rechtenbeheer (DRM) in strijd is met GPL. Dat zou onder meer betekenen, dat bestaande of nieuwe systemen om het kopiëren van muziek of films tegen te gaan, niet aan Linux mogen worden toegevoegd. Daardoor zou Linux in het verdomhoekje van film- en platenmaatschappijen terecht kunnen komen.

Afgezwakt
Eind juli publiceerde de FSF een herwerkte tekst, en daarin wordt dat verbod op DRM sterk ingeperkt. Het heeft nu in
feite alleen nog betrekking op de specifieke situatie van Tivo. De digitale videorecorders van die Amerikaanse fabrikant maken gebruik van Linux, maar omzeilen de bepalingen van GPL: de broncode van hun aangepaste Linux- versie kan niet worden gewijzigd, omdat het van een digitale handtekening is voorzien.

Het herwerkte ontwerp voor GPL3 verbiedt nog alleen deze specifieke vorm van DRM. Linus Torvalds is echter niet overtuigd. Hij schreef op de website Groklaw dat het digitaal handtekenen van broncode juist een heel nuttige beveiliging kan zijn, en dus niet verboden mag worden.

Niet iedereen interpreteert de nieuwe GPL3-tekst even restrictief. Luc Van Lier, associate partner en CTO bij IT dienstenleverancier CSC: “GPL3 probeert zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden, aan de creativiteit van de mensen die proberen haar te omzeilen. Ik zie dat niet als een verstrenging.”

Maar de onvrede van Torvalds met het werk van de FSF gaat dieper. Hij schreef onder meer dat GPL versie 3 “alleen
goed is voor de extremistische politiek van de FSF”. Als Torvalds voet bij stuk houdt, bestaat de mogelijkheid dat Linux onder de bestaande GPL2 blijft vallen. Daardoor zou GPL3 eigenlijk irrelevant worden.

GPL staat niet alleen
GPL is lang niet de enige licentie die gebruikt wordt voor open source software. Een andere veelgebruikte is de zogenoemde BSD-licentie, die de gebruiker toelaat om de software te wijzigen en geen beperkingen oplegt aan het resultaat. “GPL en BSD zijn de twee extremen, waarbij BSD de meest permissieve licentie is en GPL de meest restrictieve”, zegt Luc Van Lier van CSC.

“Globaal gezien vindt men weinig pure GPL-projecten”, voegt hij eraan toe. GPL3 bevat ook sterke bepalingen op het vlak van softwarepatenten. Wie meeschrijft aan een GPL open sourcepakket, mag later geen softwarepatenten laten gelden door mee te werken aan het GPL-project verleent hij automatisch een licentie op al zijn softwarepatenten aan de gebruiker van de software.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business