Nieuws

Meer dan een pretty interface

 

In het voorjaar van 2007 zal het marketingleger van Microsoft, eindelijk, haar allergrootste militaire operatie uitvoeren met de kolossale distributie van Windows Vista. Marktvorser Gartner sprak onlangs de verwachting uit dat de release van Vista toch nog langer op zich zal laten wachten dan Microsoft aankondigt. Maar dat terzijde.

Het nieuwe besturingssysteem verschijnt een volle kwart eeuw nadat de eerste versie van MS-DOS het licht zag, 23 jaar na de release van de allereerste versie
van Windows en ruim tien jaar na de verschijning van Windows 95, het enige besturingssysteem waarvoor mensen ‘s nachts in de rij hebben gestaan. Previews en bètaversies zijn nooit eerder op zo een grote oplage verspreid als nu het geval is met Vista.

Niet enkel worden die prereleases verspreid om bugs op te sporen, uiteraard is het ook de bedoeling dat de gebruiker er alvast van gaat watertanden. En het mag gezegd: Windows Vista ziet er bijzonder gelikt uit. De visuele kwaliteiten van het OS worden dan ook vrijwel overal enthousiast onthaald.

Features
Het is onmogelijk om alle nieuwe kenmerken van Vista op te noemen. Maar volgens de Nederlander Tjeerd Hoek, director of user experience design voor Windows, die recent in Amsterdam de veranderingen in Windows Vista toelichtte, zal Vista een slordige 2.700 nieuwe features bevatten. Deze mededeling kwam hem op hoongelach van een deel van de aanwezige journalisten te staan.

Ten onrechte. Natuurlijk zal het gros van de gebruikers vermoedelijk minder dan tien procent van alle mogelijkheden benutten. Maar gebruikers die verplicht zouden moeten terugkeren naar het legendarische Windows 95 zouden hun weg niet meer vinden en goud geven voor één van de opvolgers. De vele handige features die Microsoft in de loop der jaren in zijn besturingssysteem opnam zijn vrijwel onzichtbaar geworden. En zo hoort het.

Premature boeken
Intussen bereikt een klein, maar gestaag groeiend cordon Vista-boeken de boekhandel. Voor lezers, die onbekend zijn met de materie, vertellen we er graag bij dat deze premature boeken gebaseerd zijn op de bètaversies van het nieuwe OS. De meeste Vista-titels die de markt halen worden door Microsoft Press uitgegeven, een enkele uitzondering niet te na gesproken.

Die uitzondering leggen we nu op het rooster. Het Windows Vista-boek van Paul McFedries is in elk geval een verademing. Zijn boek geeft een volledige en zeer overzichtelijke opsomming van alle onderdelen van het OS. McFedries heeft een voor de hand liggende, maar aangename aanpak gekozen. Nadat hij een overzicht geeft van wat Vista behelst, gaat hij systematisch in op zin en onzin van een eventuele migratie naar Vista.

Vervolgens komen alle aspecten aan bod waar de nieuwsgierige lezer van zal smullen, zoals commentaar op de vernieuwde interface, bedenkingen bij stabiliteit en performance, analyse van security- en netwerkaspecten en kenmerken en mogelijkheden van multimedia en gaming.

Veroudering
Eén zekerheid geldt voor alle boeken die gaan over en gebaseerd zijn op Vista Beta 2. Op het moment dat Microsoft de definitieve versie prijsgeeft, zijn al deze boeken op slag verouderd. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat deze boeken meteen onbruikbaar zijn. Microsoft heeft de gewoonte om tot op het allerlaatste moment teblijven sleutelen aan zijn besturingssysteem.

Wat is dan de zin van deze boeken? Waarom zou iemand ze kopen of lezen? Het antwoord ligt voor de hand: IT professionals kunnen zich aan de hand van dit soort boeken alvast voorbereiden op de migratie naar Vista die vroeg of laat toch zal plaatsvinden. Ze kunnen alle aspecten van een dergelijke migratie tegen het licht houden en hun oversten alvast inlichten over vooren nadelen.

Gelukkig geeft Paul McFedries in zijn Vista-boek ruim aandacht aan IT professionals die zich op Vista willen oriënteren. Kortom, dit is verplichte lectuur.

Paul McFedries, Windows Vista, 296 pagina’s, Uitgeverij Sams, ISBN 0672328933, €22,00.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business