Nieuws

Open source-pakketten op de weegschaal

 

Welke open source-projecten bruisen van het leven en welke zijn eigenlijk op sterven na dood? Aan de software zelf is het niet zomaar te zien. Op de nieuwe website Ohloh ziet u het in één oogopslag.

De website is sinds juli toegankelijk, weliswaar in een bètaversie. In steeds meer IT-projecten wordt gegrepen naar open source software. Er bestaan heel wat websites die een overzicht bieden van het bestaande aanbod. Maar Ohloh mede-oprichter en CEO Scott Collison gelooft dat hij iets extra te bieden heeft.

De Ohloh website ondervraagt de systemen die de broncode van open source-projecten beheren. ‘Bijna alle gegevens op Ohloh worden automatisch verzameld’, vertelt hij in een e-mail aan IT Professional. ‘Dat laat ons toe om volledige en recente gegevens te verzamelen over open source-projecten. Ohloh ondervraagt de software development-infrastructuur, normaliseert dan de verschillen naargelang de gebruikte implementatie, en presenteert de gegevens.’

De verantwoordelijken voor sommige projecten geven soms zelf informatie door of wijzen Ohloh in de richting van hun software development-infrastructuur, zegt Collison nog. De website wordt momenteel gefinancierd met advertenties, maar Ohloh is van plan ook betaalde diensten aan te bieden.

Twee van de oprichters, waaronder Collison, zijn voormalige werknemers van Microsoft. Ohloh wordt over het algemeen positief ontvangen. Ook in ons land. ‘Interessant is dat je de activiteit op een open source-project ziet, want dat is een belangrijke factor bij de selectie van dergelijke software’, zegt Alain Olivier, directeur architecture and solution design bij Capgemini België.

Zo kan men er lezen dat het open source-pakket Compiere in feite grotendeels door één persoon wordt ontwikkeld, wat voor een ERP-pakket nogal weinig is. Selectie van open source software gebeurt in de praktijk vaak op nogal willekeurige manier, zegt Alain Olivier van Capgemini. ‘Vaak zijn het de programmeurs zelf die open source software selecteren, op basis van hun eigen voorkennis of toevallige contacten.’

Over het algemeen kijken Belgische bedrijven, bij hun IT-projecten, nog te weinig naar beschikbare open source modules, vindt Olivier. ‘Er is geen reden om een open source-benadering niet te overwegen. Maar de selectie moet wel systematisch gebeuren.’

Een site als Ohloh draagt weinig bij voor de bekende open source software die bedrijven het vaakst gebruiken, zoals Linux of Apache, zegt Olivier nog. Maar steeds meer Belgische bedrijven kijken tegenwoordig ook naar open source voor de bouw van een portaal of een content management systeem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business