Advertentie

Het internet blijft een gevaarlijke plek voor argeloze computergebruikers. Virussen, phishing en spyware kostten de Amerikaanse consument de voorbije twee jaar meer dan 8 miljard dollar.

Computergebruikers in de Verenigde Staten hebben een kans op drie om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit of online dreigingen. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport “State of the Net” van de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports.

De schade door phishing vervijfvoudigde in vergelijking met 2005 tot gemiddeld 850 dollar per schadegeval. De consumentenorganisatie schat dat Amerikaanse consumenten de voorbije twee jaar voor 630 miljoen dollar werden opgelicht door phishingcriminelen.

Nog indrukwekkender is de ravage veroorzaakt door virussen en spyware. Consumer Reports schat de schade veroorzaakt door deze online dreigingen op minstens 7,8 miljard dollar. Inbegrepen in dat duizelingwekkende bedrag is de tijd om de schade te herstellen, de kostprijs van nieuwe hardware en het verlies van gegevens.

Uit het rapport blijkt ook dat spyware het voorbije half jaar bijna een miljoen Amerikaanse gezinnen dwong om hun computer te vernieuwen. Negenentwintig procent van de ondervraagde Amerikanen maakt melding van serieuze computerproblemen of financieel verlies door virussen, spyware of phishing.

Opvallend is dat gezinnen met kinderen die op het internet surfen achtentwintig procent meer kans hebben op besmetting met spyware. Een andere risicofactor is het gebruik van p2p-software als Kazaa.

Een op drie ondervraagden zegt geen anti-spywaresoftware te hebben geïnstalleerd. Zowat 2,4 miljoen Amerikaanse gezinnen met breedbandaansluiting gebruikt geen firewall om zich te beschermen tegen online dreigingen van buitenaf.

Advertentie