Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Intel lanceert z’n eerste mobiele WiMax-chip. Met de chip kunnen ook mobiele apparaten of laptops onderweg surfen via de snelle draadloze netwerktechnolgie WiMax.

De mobiele WiMax-chip Rosedale II borduurt verder op Intels Rosedale I-chip, die enkel geschikt was voor vaste WiMax-verbindingen. Volgens Intel hebben al tien fabrikanten aangekondigd dat ze de mobiele WiMax-chip zullen gebruiken in hun producten.

Intel verwacht dat de eerste producten op basis van de Rosedale II-chip eind dit jaar hun opwachting maken. Eerst in aparte datakaarten voor laptops, later ook als geïntegreerde oplossing in het Centrino-platform.

WiMax maakt draadloze breedbandverbindingen tot 54 Mbit per gebruiker mogelijk en kan met gemak enkele kilometers afstand overbruggen. Aanvankelijk was de technologie enkel geschikt voor vaste verbindingen. Maar technologie staat nooit stil, dus ook WiMax niet en later werd er ook een mobiele variant in een standaard gegoten.

Mobiele WiMax presenteert zich niet alleen als de opvolger van WiFi-hotspots, maar ook als concurrent voor de mobiele breedbanddiensten als 3G/UMTS en de nog snellere uitbreiding HDSPA of Super 3G. Vooral voor mobiele telecomoperatoren is een mogelijke doorbraak van mobiele WiMax slecht nieuws. Zij hebben immers zwaar geïnvesteerd in de uitrol van hun 3G-netwerken.

WiMax is momenteel niet alleen sneller, het kost ook beduidend minder om een WiMax-netwerk uit te bouwen. Niet in het minst door het grotere bereik van WiMax, waardoor er niet zoveel zendmasten nodig zijn als voor UMTS. Intel hoopt nu dat de mobiele WiMax-chip de uitrol van nieuwe WiMax-netwerken zal versnellen, iets wat tot nog toe wat achterwege bleef.