Virtualisatie troef bij nieuwe quad-core AMD-processor

 

De nieuwe generatie quad-core Opteron-processors van AMD gaat virtualisatie verbeteren en tegelijk minder stroom verbruiken, waardoor de total cost of ownership daalt. Dat vertelde Margaret Lewis, directeur commercial solutions bij AMD bij de voorstelling van de quad-core processors vandaag in Parijs. De processors gebruiken ook de hyper transport-technologie waarmee een snelle communicatie tussen vier quad-core processors in één machine mogelijk wordt.

Dat het AMD menens is met de vermindering in energieverbruik, blijkt uit de cijfers die Margaret Lewis toonde. Ze zette het verbruik van processor en geheugen naast elkaar voor configuraties van AMD en Intel. “Intel heeft met zijn dual-core Woodcrest-processors goed begrepen dat het belangrijk is het verbruik te beperken”, licht Lewis toe, “maar voor hun quad-core processors, linken ze gewoon twee dual-core processors aan elkaar, waardoor het verbruik spectaculair stijgt tot 266 watt plus 22 watt voor de memory controller en 83 watt voor het geheugen. Een vergelijkbare AMD-configuratie, met evenveel geheugen verbruikt 190 plus 35 watt.”

Virtualisatie is ook voor AMD de toekomst
AMD claimt dat de huidige generatie Opteron-processors de beste prestaties neerzetten wat betreft x86-virtualisatie. Met de nieuwe Opterons breidt AMD de virtualisatiemogelijkheden uit. “De instructieset wordt voorzien van acht extra commando’s om besturingssystemen zonder enige aanpassing naast elkaar te laten draaien”, aldus Lewis, “op dit ogenblik kunnen enkel VMware en Microsoft dit.”

Vlotte virtualisatie vereist intensief gebruik van geheugen, waardoor de snelheid van het geheugen belangrijker wordt. De nieuwe Opterons garanderen een vlotte geheugentoegang, doordat elke core in verbinding staat met geheugen.

Door verschillende besturingssystemen vlot op eenzelfde machine te draaien, kan het machinepark in een bedrijf uit minder servers bestaan. Bovendien kan ook oudere software in een virtuele machine draaien op dezelfde server. Hiermee lijkt AMD te stuiten op een paradox: efficiëntere machines zullen de verkoop doen dalen. “Niet zo”, zegt Lewis. “Bedrijven kunnen altijd meer business intelligence of betere animatie gebruiken. Bovendien zullen ze eerst nog hun oude servers vervangen.”

Vier processors met elk vier kernen
De hyper transport-technologie in de quad-core processors staat een snelle informatie-uitwisseling tussen verschillende processors in één machine toe. Deze technologie is een open standaard, wat betekent dat andere producenten ook chips kunnen maken die in de AMD-sockets passen. Zo zijn bijvoorbeeld machines mogelijk met drie AMD-processors en een vierde, vreemde processor die specifiek instaat voor een bepaalde taak, zoals floating point-berekeningen en media- of html-accelleraties. De software moet wel op de hoogte zijn van deze processor en moet weten hoe hiervan gebruik te maken.

De groei van AMD
Op dit ogenblik bezit AMD 22 procent marktaandeel in de servers en 6 procent bij de clients. “Tegen 2008 streven we naar respectievelijk 30 en 15 procent”, zegt Lewis. Maar volgens geruchten zou de productiecapaciteit van AMD niet groot genoeg zijn om nog een grote groei te realiseren. Margaret Lewis ontkent dit met klem: “De productie in Dresden kan over drie jaar tijd verdubbelen om zo de groei verder te zetten.”

AMD wordt nu al in een vijftigtal systemen van grote verkopers gebruikt. Dit is een verdubbeling tegenover 2005 en een verviervoudiging tegenover 2004. Dell heeft zich eerder deze maand bij die verkopers gevoegd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business