Oogkleppen afnemen in zoektocht naar talent

 

Vertegenwoordigers van minderheden recruteren, uiteraard met gelijke bekwaamheden, heeft weinig te maken met een ‘peace, love & happiness’-houding maar kan juist nieuwe perspectieven openen voor een bedrijf. Bewijs hiervan is IBM.

‘Als we de verlangens van onze klanten en alle marktgebieden willen begrijpen en zelfs erop vooruitlopen, dan moet onze werkploeg alle noden begrijpen en een spiegel vormen van de maatschappij’, resumeert Yves Veulliet, program manager for persons with disabilities bij IBM EMEA Workforce Diversity. ‘We kunnen bijvoorbeeld ons aanbod afstemmen op de noden van mensen met een handicap. Niemand kan beter een toegankelijke website ontwikkelen, dan zij die er zelf gebruik van maken’, stelt hij.

De diversiteitpolitiek van IBM (die wordt aangepast aan de plaatselijke juridische en culturele omstandigheden) staat op vijf pijlers. Elk daarvan wordt gesteund door minstens één internationale executive, en is gericht op het doorbreken van een barrière die de productiviteit van werknemers kan afremmen. Het gaat om de gelijkheid man-vrouw, culturele diversiteit (erg handig in dit offshoretijdperk), het inschakelen van gehandicapte personen, het evenwicht tussen privé-leven en beroep en seksuele voorkeuren.

IBM wou op een andere manier talenten aantrekken. Het bedrijf besloot daarom samen te werken met de KU Leuven. Het bedrijf levert financiële steun om fysieke obstakels uit gebouwen te weren. IBM stelt ook zijn expertise in e-toegankelijkheid ter beschikking om het lesmateriaal voor iedereen leesbaar en hoorbaar te maken.

Yves Veulliet: ‘Het is bijzonder moeilijk om mindervaliden met het voor ons vereiste onderwijsniveau te identificeren, want het ontbreekt hen vaak aan zelfvertrouwen en ze durven hun CV niet opsturen naar een multinational. Door ze te helpen dat onderwijsniveau te bereiken, stellen we een talentenpool samen van honderden studenten die achteraf geneigd zullen zijn om onze rangen te vervoegen wanneer ze zijn afgestudeerd.’

Yolaine Nemery de Bellevaux, verantwoordelijke rekrutering en HR-vertegenwoordiger bij de werkgroepen rond diversiteit, schetst ook netwerkactiviteiten aan de aanbodzijde: ‘IBM-werknemers gaan getuigen in scholen om te tonen dat IT geen mannelijk bastion is en een gezinsleven niet uitsluit. Er worden bezoeken aan onze kantoren georganiseerd. We dringen er trouwens op aan dat onze medewerkers de boodschap ook in hun kennissenkring verspreiden: bij IBM krijgt iedereen een gelijke kans, ongeacht geslacht, nationaliteit of handicap.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business