Nieuws

Open source klaar voor datacenter en desktop?

 

De opinies over open source bij het CIOnet Panel lopen duidelijk uiteen. Toch mag er geen twijfel meer over bestaan dat open source voorgoed deel uitmaakt van het landschap.

Volgens Bryan Simms, de vroegere vice president van Red Hat, gebruikt 80 tot 90 procent van de Fortune 1000 bedrijven momenteel open source in één of andere vorm. In Europa is dat, volgens Forrester, 40 procent. Nog eens 8 procent zou dit jaar pilootprojecten uitvoeren.

Wereldwijd zien we vele overheidsinstellingen naar open source omgevingen migreren. En dan zijn er nog bedrijven als IBM en Sun die een gedeelte van hun software of hun patenten aan de openbrongemeenschap doorgeven. Misschien gebruikt uw bedrijf al open source zonder dat u het beseft.

Forrester stelt dat 70 procent van de ondernemingen open source gebruikt voor nietessentiële toepassingen. 45 procent doet dat ook voor bedrijfskritische toepassingen. Toch horen we steeds vaker waarschuwingen, bijvoorbeeld over de totale lifecycle kost. En hoe zit het met de licentieverplichtingen?

Want vrijblijvend is open source niet. Er zijn geen traditionele licentierechten te betalen, maar elk stuk open source software heeft verschillende en vaak complexe licentievoorwaarden die zorgvuldig overwogen moeten worden. Het advies van Bryan Simms: identificeer alle code, alle licentieovereenkomsten, het gebruik en de distributie doorheen het bedrijf, en laat dat allemaal controleren door een juridisch expert.

EMANNUEL CAMBRON, IT DIRECTOR IMAS NV (GROUP VAN GENECHTEN PACKAGIGING)

Gebruikt u open source software?br>
Ja, en met succes. We zijn begonnen met Linux, dat we al vijf jaar gebruiken voor onze Oracle RAC bedrijfskritische database servers. Recent zijn we gestart met de open source document en content management toepassing Alfresco. Ten derde ontwikkelen we intern J2EE ERP software in een SOA-architectuur.

We maken daarbij met succes gebruik van open source frameworks zoals Spring, samen met tools voor ontwikkeling en testing. Onze BEA Weblogic clusters draaien op Linux en we gebruiken het open source product Nagios om systemen en toepassingen te monitoren.

Overweegt u het invoeren van (meer) open source?
Ja, dat blijven we bekijken.

Zou u het gebruiken voor bedrijfskritische toepassingen?
Ja, en dat doen we al.

Zou u open source op de desktop gebruiken?
We denken na over OpenOffice voor de desktop. Op dit moment is de total cost of ownership dezelfde als voor Microsoft Office, wegens ‘incompatibiliteiten’ met de gesloten Microsoft-bestandsformaten (wat zorgt voor productiviteitsverlies) en wegens de noodzaak om gebruikers opnieuw op te leiden.

Maar dit kan snel veranderen als Microsoft zijn licensing politiek herziet of beslist om zijn front-end kantoortoepassingen te dicht te koppelen aan back-end systemen, wat bijkomende licentiekosten zou kunnen betekenen. Voor de CIO zou zo’n overschakeling alvast betekenen dat u geen geharrewar meer hebt met licentiebeheer. Op de desktop gebruiken we trouwens al een tijdje open source producten om PDF-documenten te creëren.

Kan open source zorgen voor een lagere total cost of ownership?
Ja,maar dat is niet de fundamentele reden om ervoor te kiezen. U moet opleidingen en consulting inkopen zoals voor elk kritisch softwareproduct. Gebruikerslicenties, patches, releases en nieuwere versies zijn gratis. Ondersteuning krijgen, en oplossingen voor problemen vinden loopt veel vlotter dan voor traditionele producten, vooral omdat de ontwikkelaarsgemeenschap dicht bij de gebruikers staat en erg efficiënt is.

Wilt u een ‘klassieke’ support met garanties, dan kunt u daarvoor betalen maar meestal is de gemeenschap efficiënter. Het is een kwestie van vertrouwen en van verzekering – dat heeft een prijs. De gebruikersdocumentatie is vaak pover, maar opleiding geeft de nodige antwoorden.
SERGE MORENO, INFORMATION RISK MANAGER BUSINESS APPLICATION SECURITY ING

Gebruikt u open source software?

Linux wordt bij ons niet als een standaardplatform beschouwd. In bepaalde bedrijfsonderdelen werd het bekeken voor specifieke kleinere activiteiten. Er wordt bij diverse onderdelen van ING wereldwijd open source software gebruikt, maar hoofdzakelijk als onderdeel van commerciële pakketten. Vanuit corporate niveau, raden wij wegens de geassocieerde
risico’s aan om die broncode volledig over nemen, en die broncode als zelf ontwikkelde code te bekijken. Op
die wijze haalt u die code niet steeds opnieuw van het internet.

Overweegt u het invoeren van (meer) open source?
De bedrijfsonderdelen beslissen daar onafhankelijk over op basis van hun risicoanalyse. Er is op corporate niveau geen kennis van specifieke plannen hiervoor. Als er een bepaalde nood ontstaat, zal het door de bedrijfsonderdelen wel worden bekeken. Wel wordt opgelegd om er voorzichtig mee om te springen.

We raden aan om het onderhoud zelf te doen of ervoor te zorgen dat het onderhoud door een bedrijf wordt gegarandeerd. Er is immers geen of onvoldoende aansprakelijkheid voor open source. Dat is een zwak punt, vanuit het oogpunt van risicobeheer. Er is ook altijd de vraag in hoeverre de software aan uw eigen noden kan worden aangepast, en of u de software geheel of gedeeltelijk gaat gebruiken. Dan is het veel veiliger om met een ondersteund pakket te werken.

Vanuit risicoperspectief raden wij aan om open source niet als een volwaardig softwarepakket te beschouwen. U moet zich inwerken in de broncode van een ander, wat het onderhoud niet bevordert. Dat vergt ook zeer grondige testing, terwijl bij een commercieel pakket de verkoper aansprakelijk is als er een probleem is. Nu, als het door een leverancier wordt gedragen, kan het wel.

Zou u het gebruiken voor bedrijfskritische toepassingen?
Dat is momenteel vanuit risicoperspectief niet bespreekbaar, vanwege die kwestie van aansprakelijkheid.

Kan open source voor een lagere total cost of ownership zorgen?
Eigenlijk niet. Als u alle kosten meetelt, ook het onderhoud, is er geen voordeel. Corporate information risk management heeft dat een tijdje geleden bekeken, en momenteel zijn er geen plannen om dat opnieuw te evalueren.
JOHAN VANDEWALLE, ADJUNCT VERANTWOORDELIJKE INFORMATICADIENST ACV-CSC

Gebruikt u open source software?
Wij beschikken over mainframe-, Unix- en Windows-omgevingen. Een tijd geleden dienden we de keuze te maken om besturingssystemen af te bouwen en een langetermijnvisie uit te werken. Op dat moment hadden we vooral de keuze tussen
Java en .net. We hebben om diverse redenen de keuze gemaakt voor .net : de support, beschikbare personen op de markt, beperktere complexiteit, geïntegreerde ontwikkelstudio’s, snellere ontwikkeltijd, dat waren de voornaamste redenen. Open source is gezien deze keuze dan ook minder evident.

Toch volgen we ook deze markt en sluiten we geen open source producten op Wintel-omgevingen uit. We evalueren regelmatig open source producten binnen de Wintel-omgeving, zo testen we onder meer producten voor scheduling en testing uit, bijvoorbeeld Nunit. In het verleden werd open source op beperkte schaal gebruikt: bijvoorbeeld Informix op Linux voor de development omgeving. We hebben ook verschillende appliance servers die Linux gebruiken, en we testen regelmatig Open Office uit.

Zou u het gebruiken voor bedrijfskritische toepassingen?
In de praktijk zien we dat open source dikwijls beperkt blijft tot minder kritische toepassingen. Zolang de support en het aanbod niet aansluit bij die van commerciële producten zie ik dit niet direct haalbaar voor kritische toepassingen. Voor development, testing of minder kritische toepassingen geloof ik wel in deze producten. In een aantal domeinen is het aanbod weliswaar nog steeds beperkt of dient de klant zelf teveel energie in de integratie te stoppen van de vele losse producten.

Kan open source voor een lagere total cost of ownership zorgen?
Momenteel zijn we bezig met grote projecten binnen de .netomgeving. Hieraan zijn licentiekosten verbonden, maar die
moeten in grote mate worden gecompenseerd door beperkte complexiteit, snellere ontwikkeling, minder dure consultants,
enzovoort. Wat kantoorsoftware betreft, zitten we wel met een probleem rond TCO gezien de hoge licentiekosten van Microsoft Offi ce.

Bij gebruikers die slechts sporadisch gebruik maken van die producten, kunnen we deze dure licenties niet installeren. Open Office zou hiervoor een oplossing kunnen zijn, maar dan dient u wel in te boeten in de integratie binnen diverse toepassingen. Zeker indien u Microsoft-serverproducten gebruikt zoals Sharepoint.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business