Nieuws

Afrikaanse cultuur als voedingsbodem voor grensverleggende IT-producten en diensten

 

Niet enkel India, China en Vietnam boeken vooruitgang bij het behalen van de Millenniumdoelstellingen van de VN in de strijd tegen armoede, ziekte en ongelijkheid. Deze landen krijgen wel de volle aandacht van de Westerse IT-bedrijven.

Ook ten zuiden van de Sahara is er hoopgevend nieuws: Uganda, Senegal, Tanzania en Mozambique zijn goed op weg om doelstellingen te halen op het gebied van beperking van de aids- en malariaverspreiding, beschikbaarheid van zuiver drinkwater, armoedebeperking en kindersterfte. Wist u dat onze vroegere kolonie, de Democratische Republiek Congo, in 2050 zelfs het zesde meest bevolkte land ter wereld wordt?

Voor Japan, voor Duitsland en voor Frankrijk. Zelfs rekening houdend met pandemieën. Deze landen zetten ook de eerste stappen in de economische ontwikkeling van hun grondstoffen, landbouw, visserij, toerisme en de bijhorende dienstensectoren. En IT maakt nu eenmaal integraal deel uit van alle industrialisering.

Europese partners kunnen hun applicatie knowhow toevoegen aan de IT-technische knowhow van Afrikaanse ondernemers. Heel wat Afrikanen volgden in Europa geavanceerde ITopleidingen en staan nu in eigen land in voor de scholing van lokale IT-specialisten.

Enkele landen herbergen reeds call centers die onder andere een groot deel van de Franssprekende wereld bedienen. De gsm penetreert zelfs in de armere gebieden. Overheden staan onder druk om alle concurrentie echt een kans te geven. Mobiele telecom maakt het de lokale producenten mogelijk hun producten sneller en tegen hogere prijzen op de markt te brengen.

In Senegal slaan ondernemers uit de meest diverse sectoren de handen in elkaar onder impuls van de lokale IT-federatie. Hun thema: Entreprendre ensemble pour être plus compétitif dans la mondialisation. De bedoeling is om door open samenwerkingsverbanden sneller nieuwe producten en diensten op de internationale markten te krijgen.

Een recente studie van de Senegalese Direction des Prévisions et des Statistiques wees immers uit dat de lokale industrie nog altijd vooral voor de binnenlandse markt werkt. Vier producten zijn goed voor tweederde van alle Senegalese export. Daarbij komt dat nog altijd meer dan 50 procent van het BBP in het informele circuit wordt gerealiseerd.

Door samenwerkingsverbanden in het kader van een Stratégie de Croissance Accélérée te stimuleren worden twee doelstellingen beoogd. Eén, de export diversifiëren en twee, alle informele schakels in de waardeketen een formeel statuut geven.

Dat gebeurt automatisch doordat het eindproduct van een alliantie deel uitmaakt van de ‘formele’ of ‘moderne’ economie. Europese IT-ondernemers die vandaag – zelfs op bescheiden wijze – partnerships met Afrikaanse ondernemers aangaan, hebben bij de definitieve ontluiking van de Afrikaanse economie al een voet tussen de deur.

In de concurrentie met Azië moet de westerse IT-industrie het daarenboven niet alleen hebben van technologie en wetenschap van de volgende generatie. Out of the box thinking is evenzeer nodig.

Daarom de schok aangaan van de meer cartesiaanse Europese cultuur met de meer artistieke Afrikaanse cultuur en zo de basis leggen van grensverleggende IT-producten en -diensten? Dus: nú IT-partnerships aangaan met Afrikaanse ondernemers. Niet uit caritatieve overwegingen, zelfs niet om – terechte – mensenrechten te helpen bereiken maar uit welbegrepen wederzijds eigenbelang! En zeker niet wachten tot het rijke Westen de beloofde 0,7% van zijn BBP in het arme Zuiden investeert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business