Compuware TestPartner 5.4

 

Compuware brengt TestPartner 5.4 uit als onderdeel van QACenter, een verzameling producten gericht op het optimaliseren van de kwaliteit en de performantie van softwareontwikkelingen.

Deze ‘suite’ bevat daarnaast nog QADirector en QACenter Portal 5.1 (om het volledige testproces te coördineren via de organisatie, opvolging en uitvoering van geautomatiseerde en manuele tests), QAHiperstation+ (voor het testen van mainframe applicaties op een Windows-station), QARun 4.0 (om client/server testscripts voor diverse ontwikkelingsomgevingen te creëren en uit te voeren), Reconcile 2.0 (voor het aanmaken en bijhouden van projectvereisten), TrackRecord (om informatie over teamleden, testers, schema’s en foutenlijsten op een exploiteerbare manier bij te houden) en WebCheck (om de kwaliteit van websites te controleren op een vijftigtal potentiële problemen).

Om valse verwachtingen uit de weg te gaan: het gaat hier niet om een naadloos geïntegreerde omgeving, maar veeleer om een gecentraliseerde verpakking van een aantal losse modules, verspreid over vier cd-roms. Sommige ervan zijn met elkaar verweven, maar kunnen even goed stand-alone worden gebruikt.

Uit de lange lijst kozen wij TestPartner voor een inkijk. Kwaliteitsmanagers en testers worden immers meer en meer geconfronteerd met het testen van applicaties en zakelijke processen in omgevingen met een groeiende complexiteit, terwijl ze onder druk worden gezet om voor een snelle oplevering te zorgen. Dit zorgt onvermijdelijk voor onvoldoende geteste eindproducten, een gebrek aan vertrouwen en slecht presterende applicaties.

Hier kan een product als TestPartner voor enig soelaas zorgen: het dient om web- en Windowsapplicaties die gebruik maken van Microsoft-technologieën, functioneel te testen. Sessies van gebruikers worden opgenomen, validatiefuncties eraan toegevoegd en tenslotte opnieuw afgespeeld zodat men zekerheid bekomt over de manier waarop de toepassing werkt. De scripttaal van dienst is – hoe kan het ook anders? – Visual Basic for Applications (VBA), maar biedt ondersteuning voor het testen van ontwikkelingen in Java, Visual Basic en Visual C++, webapplicaties binnen de browser en COM-componenten (zowel ActiveX als automation-objecten).

TestPartner imiteert de acties van een menselijke gebruiker. Het manipuleert een applicatie zoals een mens dit zou doen: door toetsaanslagen en muisbewegingen te sturen en door items uit menu’s en dialoogvensters te kiezen. Alleen worden deze toetsaanslagen en muisacties door de software in plaats van de hardware gegenereerd. In de opgenomen scripts worden dan bepaalde controles ingebouwd, die vergelijken of het resultaat (op het scherm) van een scriptactie overeenstemt met de functionele verwachtingen tegenover de ontwikkelde applicatie. Testcondities duiden aan waar het verwachte en het effectief vastgestelde resultaat niet met elkaar overeenstemmen.

Dit kan op een erg flexibele wijze: zo kan worden bepaald welke actie uit te voeren als resultaat van een voorgaande actie. TestPartner maakt daarbij gebruik van interne middelen van de pc als de klok en de harde schijf, zodat de factor tijd in rekening wordt gebracht en er in bestanden gelezen en geschreven kan worden.

Een gecentraliseerde repository, die door meerdere gebruikers tegelijkertijd kan worden aangesproken, dient om alle testresultaten op te slaan en biedt op die manier een oplossing voor ad-hoc behoeften op het gebied van ondervraging en rapportering. Deze database kan van het type Oracle, SQL Server of MS Access zijn. Compuware zorgt voor een Database Maintenance utility om een nieuwe database te creëren, of een bestaande van het ene type naar het andere te converteren, te compacteren of te kopiëren.

In de Visual Navigator biedt TestPartner een visuele voorstelling van een script, zodat ook testers met weinig of geen programmeerexpertise er kunnen op ingrijpen, het uitvoeren en er allerlei scenario’s rond beschrijven. Automatische wizards laten toe om intelligente tests op te bouwen, waarbij bijvoorbeeld één enkel script gebruikt wordt om zowel geldige als ongeldige gegevens op een te controleren systeem los te laten.

Een en ander leidt tot scripts die eenvoudiger zijn en ook door niet-technisch onderlegde testers begrepen, gebruikt en aangepast kunnen worden. En vooral dat laatste aspect lijkt ons één van de sterkere punten van deze TestPartner, waardoor die zich opwerpt als een serieus alternatief voor klassiekers als Mercury WinRunner, IBM/Rational Robot of Borland/Segue SilkTest.

Testpartner 5.4

  • Producent: Compuware
  • Prijs: $6000 per gelijktijdige gebruiker
  • Omgeving voor het geautomatiseerd testen van ontwikkelingen in één van de Microsoft-technologieën op basis van opneembare en aanpasbare VBA scripts.

    Gerelateerde artikelen

    Volg ons

    69% korting + 3 maanden gratis

    69% korting + 3 maanden gratis

    Bezoek NordVPN

    Business