Eurostar grijpt naast .eu domeinnaam

Sinds een maand is de registratie van een .eu-domeinnaam opengesteld voor het grote publiek. Iedere inwoner van de Europese Unie kan een Europese domeinnaam aanvragen op basis van het ‘first come, first served’-principe.

De meter klokt momenteel af op meer dan 1, 7 miljoen geregistreerde .eu-domeinnamen. Voor de openstelling was de registratie beperkt tot degenen die voorafgaand konden aantonen recht te hebben op de registratie van een bepaalde domeinnaam. De toekenning van de domeinnamen verloopt echter niet zonder slag of stoot.

Er zijn reeds meer dan honderd geschillen voor de speciaal daartoe in het leven geroepen arbitragecommissie gebracht. In de meeste gevallen gaat het over een discussie waarbij EURid verweten wordt om de .eu-domeinnaam aan de verkeerde partij te hebben gegeven. EURid is de organisatie verantwoordelijk voor het onderzoeken van de aanvragen en het toekennen van de domeinnamen.

Er werd al in drie geschillen uitspraak gedaan. Zo werd er op 12 mei beslist dat Eurostar, de uitbater van de hogesnelheidstreinverbinding tussen Brussel, Londen en Parijs, geen recht heeft op de domeinnaam www.eurostar.eu. Eurostar bezit nochtans wereldwijd meer dan 65 geregistreerde merken voor het woord Eurostar en daarenboven 200 geregistreerde merken voor het Eurostarlogo.

In principe voldoet de organisatie aan alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor de registratie van de Europese domeinnaam. Maar een Antwerps bedrijf met de naam Eurostar Diamond Traders, was hen bij de aanvraag te snel af. Dit bedrijf, actief in de diamantsector, had op 7 december een aanvraag ingediend om de domeinnaam te verkrijgen zes luttele minuten voordat de Eurostar haar invraag indiende.

Eurostar was het uiteraard niet eens met deze toekenning en is, na een korte omweg via een Franse rechtbank, naar de .eu-arbitrageinstantie in Praag gestapt. Deze alternatieve geschillenbeslechting heeft het voordeel op de klassieke rechtbankprocedure dat een uitspraak sneller en door experts wordt gedaan.

De procedureregels zeggen dat u een domeinnaam kan laten intrekken wanneer u kan aantonen dat de geregistreerde naam identiek is of een verwarrende gelijkenis vertoont met een beschermde naam. Dit kan echter enkel indien de houder van de domeinnaam zelf geen enkel recht of gewettigd belang heeft bij de naam, of indien hij de naam te kwader trouw heeft geregistreerd of gebruikt.

Volgens Eurostar had Eurostar Diamond Traders enerzijds geen enkel recht of belang bij de naam, en daarenboven heeft zij de registratie te kwader trouw laten uitvoeren. Tussen beiden partijen bestaat er immers een overeenkomst waarbij Eurostar Diamond Traders had beloofd de naam Eurostar nooit te gebruiken zonder verwijzing naar een symbool.

De arbitragecommissie oordeelde echter dat EURid een juiste beslissing heeft genomen. De diamantair beschikt immers over een geldig beeldmerk verbonden aan de naam Eurostar. Daarenboven kon EURid niet op de hoogte zijn van de overeenkomst tussen de twee partijen en kon zij dus niet nagaan welke afspraken waren gemaakt.

Dit is natuurlijk pech voor Eurostar die zich steeds Europees heeft willen profileren. Het is dan ook afwachten of zij het hierbij zullen laten. Het is immers nog steeds mogelijk om naar de gewone rechter te stappen binnen de dertig dagen na de uitspraak van de arbitragecommissie. Er zijn nog een honderdtal gelijkaardige disputen die op een uitspraak wachten.

Vast staat dat een aantal ondernemingen nu pas beseffen dat een wat luie vinger bij het drukken op de registratieknop belangrijke gevolgen kan hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business