"Vermijd Vista voorlopig"

Windows Vista, dat naar verwachting begin 2007 uitkomt, zal door een inherent beter ontwerp een forse impact hebben op de markt voor beveiligingssoftware, dat verwacht het onderzoeksbureau Yankee Group. Wie het niet echt nodig heeft, kan echter beter wachten tot ergens rond 2008.

Het is een goed gebruik onder systeembeheerders om niet direct het nieuwste op softwaregebied te willen uitrollen. Bij patches en servicepacks wordt meestal eerst uitgebreid getest, voor deze massaal op het computerpark worden losgelaten.

Bij besturingssystemen is dat niet anders: afgezien van de licentiekosten moeten bedrijven rekening houden met onverwachte of onbedoelde gevolgen van de introductie van nieuwe software. Windows XP is na het tweede servicepack nog altijd niet geheel waterdicht, maar biedt een goede basis met vertrouwde functies en stabiliteit.

Yankee Group verwacht dat de komst van opvolger Windows Vista de veiligheid nog verder opvoert: zelfs in zo’n mate dat het ‘dramatische gevolgen’ heeft op de markt voor beveiligingsproducten als antivirussoftare en firewalls.

Veel functies zijn echter nog onvoldoende uitgerijpt; bedrijven die niet per se voorop moeten lopen, kunnen beter anderen de kastanjes uit het vuur laten halen en tegen 2008 bekijken of de grootste problemen uit Windows Vista zijn gehaald.

Yankee Group-analist Andrew Jaquith noemt de verbeteringen op veiligheidsgebied “voor de meeste gebruikers een stap vooruit, maar de overstap wordt niet eenvoudig,” Volgens Jaquith heeft Vista op dit moment nog problemen in de uitvoering en gebruiksvriendelijkheid. “Het is overduidelijk dat gebruikers zich kapot zullen ergeren aan Vista”, aldus Jaquith.

Hij doelt daarmee op het strengere toezicht dat Vista houdt op gebruikers, die bijvoorbeeld niet zomaar meer alles mogen installeren of uitvoeren zonder dat daar een beheerderswachtwoord voor nodig is. Virussen en Trojaanse paarden wordt onder Windows XP nauwelijks een strobreed in de weg gelegd, als de gebruiker ze onverhoeds binnenhaalt en uitvoert.

Jaquin: “Het nieuwe beveiligingsmodel is veelbelovend, maar op dit moment praatziek.” Eerder ontdekte Microsoft-kenner Paul Thurott dat, onder Vista’s nieuwe User Account Protection, een zelf aangemaakte snelkoppeling alleen te verwijderen is na het doorworstelen van meerdere dialoogvensters.

Met een bijdrage van Joris Evers, CNet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business