Chipfabrikant AMD zag zijn inkomsten het eerste kwartaal stijgen met maar liefst 70 procent. Het bedrijf blijft marktaandeel winnen van grote concurrent Intel. De omzet in het eerste fiscale kwartaal – dat liep tot 26 maart – was 1,33 miljard dollar (1,1 miljard euro); het netto inkomen was 186 miljoen dollar (153 miljoen euro). AMD’s […]

Advertentie

Chipfabrikant AMD zag zijn inkomsten het eerste kwartaal stijgen met maar liefst 70 procent. Het bedrijf blijft marktaandeel winnen van grote concurrent Intel.

De omzet in het eerste fiscale kwartaal – dat liep tot 26 maart – was 1,33 miljard dollar (1,1 miljard euro); het netto inkomen was 186 miljoen dollar (153 miljoen euro). AMD’s goede prestaties zijn met name te danken door de sterke verkoopcijfers van zijn Athlon 64 en Opteron processors.

Begin maart waarschuwde Intel dat zijn cijfers over het eerste kwartaal wat lager zullen uitkomen dan verwacht, mede door verlies van marktaandeel aan AMD. Die voorspelling lijkt uit te komen. Volgens AMD heeft het marktaandeel gewonnen op het gebied van desktops-, notebook- én serverprocessors. Intel zal zijn cijfers waarschijnlijk volgende week presenteren.

AMD won niet alleen marktaandeel, tegelijkertijd verhoogde het de gemiddelde prijs van zijn producten met 7 procent, met name van processors voor desktops en mobiele apparaten. Opterons (voor servers) werden juist goedkoper gemaakt, volgens topman Henri Richard om de druk op Intel op te voeren.

Diverse marktanalisten verwachten dat concurrent Intel in het tweede kwartaal de prijzen voor zijn processors drastisch zal verlagen, om zo van zijn voorraden af te komen voordat in de tweede helft van het jaar de nieuwe productlijnen worden gepresenteerd.

AMD wilde hier niet over speculeren. Het bedrijf verwacht dat de eigen inkomsten in het tweede kwartaal gelijk zullen blijven of licht zullen dalen. Dat is echter normaal, aangezien dit traditioneel het slechtste kwartaal is voor pc- en chipbedrijven.

Met een bijdrage van Tom Krazit, CNet