Nieuws

Gaat business intelligence naar hosted model?

 

De Franse business intelligence leverancier Business Objects lanceert CrystalReports.com, een online versie van zijn populaire rapporteringssoftware. Ook concurrent SAS experimenteert met zogenoemde ‘on demand’ modellen. Toch lijkt het weinig waarschijnlijk dat on demand voor business intelligence op korte termijn even succesvol wordt als voor, bijvoorbeeld, CRM.

CrystalReports.com, dat deze week gelanceerd wordt, biedt gebruikers via het internet toegang tot rapporten die zijn gegenereerd met de Crystal Reports software. Het gaat niet om de volledige functionaliteit van Crystal Reports die online aangeboden zou worden, enkel om het verdelen van rapporten aan interne medewerkers of externe partners op een beveiligde manier.

Bij concurrent Cognos vindt men dit model niet zo interessant. Stijn Vermeulen, managing director van Cognos België: ‘Dit is maar een heel klein stukje van een business intelligence oplossing. Het is meer een soort bulletin board waar je rapporten op zet. Wij denken dat hosted BI pas kan als ook de database gehost wordt.’ Maar, nog steeds volgens Stijn Vermeulen, zijn Belgische ondernemingen vandaag niet klaar om hun data warehouse met bedrijfsgegevens bij een externe partner op te slaan. Echte hosted Business Intelligence is dus niet meteen voor morgen. Vermeulen gelooft wel in het aanbieden van hele toepassingen waar Business Intelligence als bijkomende dienst aan wordt toegevoegd.

Dat model is trouwens ook Business Objects genegen: wie de online CRM-software van Salesforce.com gebruikt, kan daarbovenop de Business Objects tools gebruiken om zijn klantengegevens te analyseren.

Een andere grote business intelligence speler, SAS, experimenteert ook met het OnDemand model. Een aantal pakketten van SAS worden momenteel online aangeboden, met name de analyse van klantengegevens en het beheer van marketingcampagnes. Maar volgens consulting manager Patrick Xhonneux van SAS België zijn er geen onmiddellijke plannen om dit aanbod ook in ons land te lanceren. ‘Wij hebben twee jaar geleden al een kleine test gedaan met zo’n aanbod’, vertelt Xhonneux, ‘en wij stelden vast dat er momenteel weinig vraag naar is.’

CrystalReports.com is voorlopig alleen in Noord-Amerika beschikbaar. Een Europese lancering komt er pas in de tweede helft van het jaar, aldus het bedrijf. De prijs is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business